Filip De Ruwe

Primeur: zeldzame huisgierzwaluw gespot in ons land: “Dat is hetzelfde als een ijsbeer in de Sahara zien”

In Blankenberge is een huisgierzwaluw gespot. Dat is de eerste keer ooit in ons land. In Europa is de vogel heel zeldzaam. Hij vloog maandagmiddag boven het natuurgebied “De Fonteintjes” tussen Blankenberge en Zeebrugge.

Waarschijnlijk was het dier verdwaald: de huisgierzwaluw is een trekvogel die overwintert in het zuiden van Afrika en die overwinteringsgebieden verlaat om dan te broeden in de warmere delen van Europa. Maar in de rest van Europa is de vogel héél zeldzaam. Hij werd ontdekt door Stijn Baeten, een jonge vogelliefhebber die al aardig wat zeldzame soorten kon vastleggen.

Uniek

Dominique Verbelen van Natuurpunt moet er nog van bekomen: "Dit is erg onwaarschijnlijk, nooit eerder gebeurd en sensationeel”, zegt Verbelen opgewonden. “Het is een beetje hetzelfde als een kameel op de Noordpool of een ijsbeer in de Sahara zien. Dat is dus bijzonder zeldzaam. Misschien is dat voor mensen moeilijk om zich daar iets bij voor te stellen. Ik vergelijk het soms een beetje wat het zou kunnen betekenen voor een diepgelovige mens om de paus te ontmoeten. Zo is het een beetje ook voor de vogelaars om een vogel te zien die nog nooit in een land is waargenomen.”

Geen tweede kans

Dinsdagochtend zakten vijftig vogelaars af naar het gebied om een nieuwe waarneming te doen, maar het beestje liet zich niet meer zien. Wellicht was het toen al verder gevlogen of vond het ondertussen een plaats om te overnachten.

De gierzwaluw is geen zangvogel en is in feite dus geen echte zwaluw, hij is meer verwant aan de kolibries uit Amerika. Hij valt op door zijn snelle vliegwerk en een ijzige schreeuw.

Dit jaar werd ook al een keizerarend toegevoegd aan de Belgische lijst met nieuwe waarnemingen.

Meest gelezen