(c) Copyright 2015, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Excuses van Qatar voor baarmoederonderzoeken op luchthaven: "We betreuren leed en schending individuele vrijheid" 

De regering van Qatar verontschuldigt zich voor de gedwongen baarmoederonderzoeken waaraan verschillende vrouwelijke passagiers op de luchthaven van Doha werden onderworpen. De vrouwen moesten de gynaecologische onderzoeken ondergaan na de vondst van een achtergelaten pasgeboren baby in de toiletruimte. "De staat Qatar betreurt het leed en de schending van de individuele vrijheid."

Op 2 oktober werd op de luchthaven van de hoofdstad Doha een te vroeg geboren baby gevonden in de toiletruimte. Vervolgens werden de vrouwelijke passagiers van onder meer een vlucht naar Sydney gedwongen om een gynaecologisch onderzoek te ondergaan in een ambulance. Volgens de regering van Qatar wilde men aan de hand van de baarmoederonderzoeken proberen vast te stellen of een van de vrouwen onlangs was bevallen.

De vrouwen werd niet om toestemming gevraagd voor het gynaecologisch onderzoek en ze werden ook niet op de hoogte gebracht van de gevonden pasgeboren baby. Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne zijn er vrouwelijke passagiers van maar liefst tien vluchten onderworpen aan de onderzoeken. Dat zijn meer vrouwen dan eerst werd gedacht. Door de onderzoeken liep een vlucht naar Sydney vier uur vertraging op. Ook andere vluchten zouden vertraging hebben opgelopen.

De Australische premier Scott Morrison reageerde op het schandaal en noemde het incident "verschrikkelijk" en "onaanvaardbaar". "Als vader van een dochter kon ik alleen maar huiveren bij de gedachte dat iedereen, al dan niet Australisch, hieraan onderworpen zou kunnen worden", zei hij. De Australische regering diende een klacht in bij de autoriteiten in Qatar, over de vernedering van, en inwendig onderzoek bij, Australische vrouwen op de internationale luchthaven van Doha. 

De regering van Qatar verontschuldigt zich nu voor de gedwongen gynaecologische onderzoeken. "Zelfs als het doel van deze dringende onderzoeken was om te voorkomen dat de daders van een afschuwelijk misdrijf zouden vluchten, betreurt de staat Qatar de schending van de individuele vrijheden en het leed die deze actie kan hebben veroorzaakt voor de reizigers", zei de regering in een verklaring. 

Meest gelezen