Belga

Filmmaker Jan Verheyen uit Ruddervoorde blijft hoopvol nu bioscopen sluiten: "Onze sector heeft al meer crisissen doorstaan"

Net op het moment dat het weer drukker zou worden in de bioscopen, tijdens de donkeren herfst- en wintermaanden, moeten ook zij de deuren sluiten. De maatregel heeft serieuze gevolgen voor de sector, maar regisseur Jan Verheyen uit Ruddervoorde heeft er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk weer goed komt. 

De periode vanaf de herfstvakantie is normaal gezien de belangrijkste van het jaar voor de bioscopen. Maar uitgerekend wanneer hun topseizoen zou beginnen, moeten ze de deuren sluiten. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de uitbaters, maar ook voor filmmakers, zoals Jan Verheyen. "Normaal ging mijn film "Red Sandra" vandaag in de zalen komen. 2 maanden geleden al hebben we beslist om dat uit te stellen. Dik tegen onze goesting. Ik voelde mij onder meer schuldig tegenover de bioscoopuitbaters, omdat er al nauwelijks nieuwe films verschenen. Maar blijkbaar hebben we de juiste beslissing genomen."

Ik voelde mij schuldig dat ik de release van "Red Sandra" moest uitstellen, er verschenen amper al nieuwe films

Ondertussen probeert Verheyen er zo positief mogelijk bij te blijven. "Ik troost mij met de gedachte dat de bioscoopmarkt in België een vrij gezonde markt is, in tegenstelling tot een aantal Amerikaanse bioscoopconcerns die het veel moeilijker hebben om te overleven. De grootste spelers bij ons, zoals Kinepolis, kunnen nog wel even op hun oorlogskas teren. Andere zalen zijn dan weer eigendom van groepen als UGC of Pathé, die ook wel wat reserves hebben. En dan zijn er de kleinere zaaltjes. Vaak zijn dat familiebedrijven die eigenaar zijn van de zaal en weinig lopende kosten hebben. In tegenstelling tot groepen zoals AMC, die vooral zalen hebben in winkelcentra, moeten zij geen huurgeld betalen dat maandelijks aantikt."

(Lees verder onder de foto)

Niet te veel rekenen op overheidssteun

Overheidssteun is zeker welkom volgens Verheyen, al wil hij er niet te veel op rekenen. "Het budget is beperkt. De overheid kan onmogelijk iedereen volledig vergoeden voor het verlies dat ze geleden hebben. De vraag is ook hoe ze dat verlies moeten berekenen en hoe het beschikbare geld dan verdeeld zal worden. In de horeca kan je het Hof van Cleve moeilijk vergelijken met een lokale brasserie. En dat is in onze sector net zo. Ik ga er dus vanuit dat we het, minstens gedeeltelijk, zelf zullen moeten oplossen.

De bioscoopsector heeft al een paar grote crisissen overleefd en is daar telkens sterker uitgekomen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de opkomst van de televisie in de jaren 50. Het voornaamste is dat we als sector solidair zijn. De release van mijn film staat nu gepland voor januari. Ik bereid me er op voor dat dat niet in ideale omstandigheden zal zijn. Die film zal financieel niet volledig zijn potentieel waarmaken. Maar wat is het alternatief? Als er geen nieuwe films uitkomen, dan keren de mensen ook niet terug naar de cinema. Dus is het kwestie van je film meteen uit te brengen of nog eens 6 maanden te wachten en het risico lopen dat er geen bioscopen meer zijn." 

Meest gelezen