Jean van der Meulen

SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen waarschuwt automobilisten: "Vier gewonde uilen op een week tijd"

Het opvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen heeft de voorbije week vier gewonde uilen binnengekregen.  De dieren zijn vermoedelijk ‘s nachts aangereden. “Het wordt vroeger donker, waardoor nachtdieren vroeger actief zijn. Matig je snelheid!" 

De dagen worden korter en dat merken ze bij het opvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen. Op amper een week tijd werden er drie bosuilen en een kerkuil binnengebracht voor verzorging. “De scheefhangende kop en de slechte oogreflexen kunnen erop wijzen dat ze aangereden zijn door een voertuig”, vertelt de voorzitter van SOS Wilde Dieren, Filip Berlengee. "Wanneer de pupillen van de uil niet even groot zijn, is dat kans groot dat hij een koptrauma heeft opgelopen.” De uilen worden dan enkele dagen of weken in een donkere kamer gehouden, om de druk op de hersenen te verlichten. 

Jonge nachtdieren

Volgens Berlengee zijn er twee grote verklaringen voor de toename van het aantal aangereden dieren. “Het wordt vroeger donker ‘s avonds. Dat zorgt ervoor dat nachtdieren, zoals uilen, vroeger op de avond actief worden. Daarnaast gaat het ook vaak om jonge dieren, die op zoek zijn naar een geschikt leefgebied. De uilen vliegen daarbij vaak laag over de weg. Wanneer er net op dat moment een auto passeert, is het onmogelijk voor de uilen of de wagen om nog uit te wijken. Met alle gevolgen van dien.”

Wat kan je zelf doen?

Om de overlevingskansen van de gewonde uil te vergroten, is het belangrijk om het dier zo snel mogelijk binnen te brengen bij een opvangcentrum, legt Berlengee uit. “Je kan een jas of een deken over de uil leggen, zodat je jezelf niet verwondt aan de klauwen, wanneer je het dier probeert op te pakken. Indien mogelijk, zet je het dier in een kartonnen doos in de auto. Het donker zorgt ervoor dat de uil rustig blijft. Laat het centrum ook even op voorhand weten dat je eraan komt.” 

"De helft van de gewonde dieren die in het centrum worden binnengebracht, zijn het slachtoffer van een aanrijding. We roepen dan ook op om je snelheid te matigen wanneer je door een natuurrijk gebied rijdt" 

Meest gelezen