Videospeler inladen...

Spoedarts Jan Stroobants: "Met nieuwe maatregelen gaan we averij wat beperken, maar we gaan tegen de klippen varen"

De nieuwe Vlaamse coronamaatregelen die vrijdag ingaan, zullen de schade wat beperken, maar het schip gaat sowieso op de klippen varen. Dat was de boodschap van Jan Stroobants in "Terzake". Stroobants is hoofd van de spoeddienst in het ZNA Middelheim in Antwerpen.

"Dit had veel vroeger moeten gebeuren", verwijst Stroobants naar de maatregelen die de Vlaamse regering gisteravond bekendmaakte. "Dit zal de duurtijd van de problemen wat afremmen, maar dat we tegen de klippen gaan varen, staat vast. Stroobants wil niet alleen met de vinger naar de politiek wijzen. "We zijn allemaal mee verantwoordelijk. We zijn er niet in geslaagd om te doen wat moest gebeuren."

Wat had er dan wel moeten gebeuren? "Politici en wetenschappers praten met elkaar, maar ik mis gedragspsychologen die erin slagen om de boodschap tot bij de mensen te brengen, zodat ze die niet alleen begrijpen, maar dat ze ze ook gaan naleven. Het is een kunst om dat te doen. We moeten daarvoor specialisten uit de kast halen."

Naast een gebrek aan bedden is vooral het personeel een probleem. "Er is bij ons 30 procent van het personeel uitgevallen. Hoe gaan we dat oplossen? Dat heb ik niet gehoord van de Vlaamse regering."

Er komen twee mensen binnen die kritiek zijn, één niet-covid en één covid. Wie gaan we het laatste intensieve zorgbed geven?

Stroobants ziet de patiënten, covid en niet-covid, toestromen. "Nu proberen we, in tegenstelling met de eerst golf, de niet-covidpatiënten zolang mogelijk te verzorgen. Als er twee covidbedden vrij zijn, maar er komt een niet-covidpatiënt binnen, waar leggen we die dan? Wie gaan we zorg bieden?"

Dan is een horrorscenario niet ver weg meer: "Er komen twee mensen binnen die kritiek zijn, één niet-covid en één covid. Wie gaan we het laatste intensieve zorgbed geven? Dat scenario staat ons te wachten. Nu kunnen we nog transporteren, maar dat gaan we niet lang volhouden."

"We krijgen de laatste dagen documenten over het nemen van ethische beslissingen die zullen moeten worden genomen. Dat zijn papieren die je niet graag leest. De basis van die richtlijnen is "neem een beslissing niet alleen, maar in team". Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Bekijk hier het volledige interview met spoedarts Jan Stroobants in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen