Stad Gent voert Vlaamse coronamaatregelen nu al in: "We mogen geen tijd verspillen"

In Gent gaan de verstrengde Vlaamse coronamaatregelen al komende nacht in. De stad wil niet wachten op de algemene invoering vrijdagavond. "Er is geen tijd te verliezen, dit is een échte crisis", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). 

Stad Gent wacht niet op de algemene invoering van de strengere coronamaatregelen die de Vlaamse regering gisteravond afkondigde. In Gent gelden de nieuwe regels al vanaf vannacht. De stad voert ze 2 dagen sneller in dan de rest van Vlaanderen.

"De cijfers zijn problematisch. We hadden bijkomende en uniforme maatregelen gevraagd aan de Vlaamse regering en die zijn er ook gekomen", vertelt burgemeester De Clercq bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Maar we moeten sneller ageren. Als stad bereiden we vandaag dus al alles voor om vanaf vannacht al de nieuwe regels te laten gelden." Gent is zo de 2e stad in Vlaanderen die sneller verstrengt. Ook Aarschot, de stad van Gwendolyn Rutten (Open VLD), kondigde al aan er vannacht mee te starten. 

Wrevel bij de liberalen?

Meteen na de persconferentie van de Vlaamse regering gisteravond waren er hier en daar signalen uit liberale hoek dat de aangekondigde verstrenging vanaf vrijdag misschien te laat kwam. Premier Alexander De Croo (Open VLD) liet op Twitter weten dat hij vandaag al zal overleggen met de regio's om de maatregelen op elkaar af te stemmen. 

(lees verder onder de tweet)

Gwendolyn Rutten, voormalig voorzitter van Open VLD, nam als eerste liberale burgemeester het iniatief om de strengere maatregelen al meteen in te voeren in Aarschot, waar ze burgemeester is. Mathias De Clercq volgt nu haar voorbeeld. Een politiek signaal noemt hij het allerminst. 

Ik doe niet aan politiek nu, dit is crisismanagement

Mathias De Clercq, burgemeester Gent (Open VLD)

Intussen volgden ook al Oostende en Mechelen het voorbeeld van Aarschot en Gent. Andere kleinere gemeenten, zoals Brakel, sluit de sportaccommodatie versneld. In alle steden en gemeenten die nu maatregelen nemen staat, toeval of niet,  een liberale burgemeester aan het roer. 

Meest gelezen