AFP or licensors

Poolse vrouwen blijven massaal op straat komen tegen de verstrengde abortuswet

Na een oproep van vrouwenrechtenbewegingen hebben vrouwen in Polen vandaag massaal het werk neergelegd. Voor de zevende dag op rij kwamen duizenden mensen op straat om te betogen tegen de verstrengde abortuswetgeving. Volgens die wet is abortus bij een foetus met een aangeboren afwijking niet meer mogelijk.

Vorige week donderdag werd de Poolse abortuswetgeving nog strenger. Meer dan 100 Poolse parlementsleden waren naar het Grondwettelijk Hof gestapt, omdat ze de abortuswet wilden aanpassen. Volgens hen was de wetgeving over abortus bij een foetus met aangeboren afwijkingen tegen de grondwet.

Het Grondwettelijk Hof gaf de parlementsleden gelijk. Abortus bij een foetus met een aangeboren afwijking is ongrondwettelijk verklaard. De conservatieve regeringspartij Recht en Rechvaardigheid (PiS) haalde zo haar slag thuis. Abortus is nu alleen nog maar mogelijk als de gezondheid of het leven van de moeder in gevaar is of als het kind verwekt is door verkrachting of een andere misdaad.  

Ze hebben geen recht om te beslissen over mijn leven, over mijn persoonlijke beslissingen, over mijn toekomst

Julka Wojciechowska, een 19-jarige studente die protesteert in Warschau

Duizenden demonstranten, vooral jonge vrouwen, komen al zeven dagen op straat om te protesteren tegen de nieuwe beperking van de abortuswet. Ze betogen onder meer in de Poolse hoofdstad Warschau aan het huis van de vicepremier Jarosław Kaczyński, de leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). In andere grote steden, zoals Poznań, Wrocław en Krakau, en ook in traditioneel conservatieve kleine steden wordt al dagen geprotesteerd.

(Lees verder onder de foto)

Veel Polen komen op straat tegen de verstrengde abortuswet. De regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) staat volledig achter deze wet.
AFP or licensors

Ook vandaag zijn er nog veel protesten. De Poolse vrouwenrechtenbewegingen riepen alle vrouwen op om het werk neer te leggen. Veel vrouwen gingen in op de oproep en staakten massaal. In de hoofdstad Warschau verzamelden veel demonstranten zich voor het hoofdkwartier van Ordo Iuris, een ultra-katholieke organisatie die achter verschillende initiatieven staat voor een totaal verbod op abortus. 

Veel vrouwen kregen de uitdrukkelijke goedkeuring van hun baas om te staken. Ook de burgemeester van de Poolse hoofdstad Warschau, Rafał Trzaskowski, steunde de staking. Hanna Zdanowska, burgemeester van Łódź, de derde grootste stad in Polen, deelde op Twitter een foto van haar lege bureaustoel met als bijschrift: "Ik ben niet op kantoor."

(Lees verder onder de tweet)

Ook in de universiteiten waren er vandaag veel studentes afwezig. "Ik ben zo woedend! Ze hebben geen recht om te beslissen over mijn leven, over mijn persoonlijke beslissingen, over mijn toekomst", aldus Julka Wojciechowska, een 19-jarige studente die protesteert in Warschau.

De Poolse vicepremier Jarosław Kaczyński, en tevens de leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), beschuldigde de demonstranten er gisteren van "Polen te willen vernietigen" en riep de aanhangers van de partij op om kerken "koste wat het kost" te beschermen.

De meeste protesten van de afgelopen dagen verliepen echter vreedzaam. Er is maar één incident bekend waarbij kerkgebouwen werden beschadigd. De Poolse politie laat weten dat ze hardere maatregelen zullen nemen als de protesten uit de hand lopen. "Het doel van de politie is om de openbare orde en veiligheid voor alle burgers te waarborgen", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Meest gelezen