Theaterdirecteur Sam Verhoeven over sluiting cultuurhuizen: "Het was een uitstel van executie"

Vrijdagavond moeten opnieuw alle theaters dicht. In het Antwerpse Fakkeltheater hadden ze op eigen initiatief al minder bezoekers toegelaten, omdat de coronacijfers bleven stijgen. Nu moeten zij, net als alle andere theaters, toch helemaal dicht. Financiële steun voor de hele cultuursector is dringend nodig, zo klinkt het.

Begrijpelijk maar wrang
Sam Verhoeven, directeur Fakkeltheater

De cultuurhuizen mochten afgelopen zomer opnieuw open, onder strenge voorwaarden. Zo werd het aantal bezoekers drastisch beperkt. Er werd een protocol afgesloten met de overheid om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het mocht niet baten. Ook vrijdag moeten ze weer een tijd dicht. "Begrijpelijk als je de cijfers ziet maar toch wrang", zegt Sam Verhoeven, directeur van het Antwerpse Fakkeltheater. "De beslissing komt niet echt als een verrassing. We zagen de bui al enkele weken hangen. In onze twee zalen hebben we daarom onlangs zelf het aantal bezoekers al verminderd. We merkten dat toch niet alle toeschouwers zich comfortabel voelden bij de toegelaten capaciteit. We wilden vooral dat de mensen bleven komen".

Vooral erg voor wie ernaar snakt om weer op een podium te kunnen staan

Verhoeven vindt het ontzettend jammer dat ze dan toch weer helemaal dicht moeten. Er is hard gewerkt en geïnvesteerd. "Het is niet alleen enorm spijtig voor het publiek en de theaters maar vooral ook voor die honderden mensen die ernaar snakken om weer op een podium te kunnen staan en een inkomen te hebben. Voor hen is het een moeilijkere dag dan voor ons, denk ik. Mijn gevoel is niet heel positief. Ik betwijfel of we dit jaar nog onze deuren zullen openen."

Dringend nood aan compensatieplan voor de cultuursector

De directeur van het Fakkeltheater hoopt dat er eindelijk werk gemaakt van steunmaatregelen. "Die zijn er onder meer voor de horeca en terecht. Wij vragen ook een compensatieplan voor de cultuursector. Niet alleen voor de gesubsidieerde theaters maar ook voor de vrije sector die het zonder overheidssteun moet stellen. Het moet een structurele oplossing zijn voor de komende maanden want het ziet er niet naar uit dat we snel van het virus verlost zullen zijn."

Meest gelezen