Premier De Croo richt zich tot bevolking in videoboodschap: "Kies voor elkaar, kies voor het volgen van de regels" 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept in een videoboodschap iedereen, en in het bijzonder de jongeren, op om de coronamaatregelen na te leven. Hij heeft het over "keuzes die beslissen over leven of dood". "Er is in deze maar één goede keuze: kies voor elkaar. Kies voor het volgen van de regels." Hij zegt ook dat de maatregelen die nu gelden, neerkomen op een "gedeeltelijke lockdown".

Bekijk hier de volledige videoboodschap van premier De Croo (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"De situatie in ons land is bijzonder kritiek", zo begint De Croo aan zijn videoboodschap. "Dag na dag raken meer mensen besmet. Ziekenhuisafdelingen lopen vol en het aantal overlijdens neemt toe. De eerste en enige prioriteit vandaag is onze zorgverleners en ziekenhuizen bijstaan en de curve keren."

De premier benadrukt dat ook jongeren ziek kunnen worden door het coronavirus. "Nog te veel jongeren denken dat dit virus niet over hen gaat. Vergis u niet: dit gaat wél over u. Over uw beste vriend. Uw broer of zus. Uw ouders. Uw oma of opa. Iedereen kan besmet raken en ernstig ziek worden. Denk niet: mij overkomt het nooit."

En dus moeten we allemaal de basisregels respecteren (handen wassen, afstand houden,...) en alle coronamaatregelen goed naleven. "Er is in deze maar één goede keuze: kies voor elkaar. Kies voor het volgen van de regels. Voor de gezondheid van de mensen dichtbij u, maar óók voor uw eigen gezondheid."

Op dit kritieke moment moeten we elkaar meer dan ooit vasthouden, met oog voor de onzekerheid, de twijfel en de angst

Premier Alexander De Croo

De huidige coronamaatregelen komen volgens De Croo neer op een gedeeltelijke lockdown. Als de curve niet ombuigt, zullen "nog meer ingrijpende maatregelen" nodig zijn, waarschuwt hij.

Tot slot vraagt de premier extra aandacht voor het zorgpersoneel en belooft hij bijkomende ondersteuning. "Dit is een moment van solidariteit en verbondenheid. Op dit kritieke moment moeten we elkaar meer dan ooit vasthouden, met oog voor de onzekerheid, de twijfel en de angst. Met een team van 11 miljoen Belgen staan we sterker tegen het virus. We hebben ieder van u nodig."

Meest gelezen