Videospeler inladen...

Waarom is Karabach zo belangrijk voor Armenië? Deze maand in Vranckx & Byloo

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is misschien wel de drukst gevolgde ver-van-ons-bed-oorlog in België. Zo’n dertigduizend landgenoten hebben Armeense roots, en enkele honderdduizenden hebben er Turkse. Reden genoeg voor Rudi Vranckx en Vincent Byloo om een MNM-collega de pieren uit de neus te vragen.

“Iedereen heeft een persoonlijk verhaal over de Armeense genocide”, vertelt MNM-dj Anushka Melkonian, zelf de dochter van vluchtelingen. En laat dit conflict de vrees voor een nieuwe genocide nu net weer doen opflakkeren. Wat staat er precies op het spel? Hoe komt het dat beide landen elkaar naar het leven staan? En wat heeft de Turkse president Erdogan ermee te maken? Vragen genoeg.

MNM-dj Anushka Melkonian

Vragen genoeg ook over de geopolitieke erfenis van die andere president, Donald Trump. “Bring the boys back home”, zo beloofde hij in 2016. Maar is hem dat gelukt? En in welke toestand laat hij de planeet achter? 

Rest nog één vraag: stel dat je op de platenkast van wijlen Saddam Hoessein zou stoten, zomaar, tijdens het werk. Zou je er eentje meenemen? Rudi stond zelf ooit voor de keuze. Wat het geworden is, dat hoor je in de nieuwe Vranckx & Byloo.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen