Ziekenhuispersoneel van UZ Brussel voert actie op het dak: "We schreeuwen van de daken dat het écht niet voorbij is"

Vanmiddag heeft het ziekenhuispersoneel van het UZ Brussel actie gevoerd. Ze deden dat symbolisch om 5 voor 12. De druk op de mensen van de zorg neemt iedere dag toe en ze willen duidelijk maken dat we de coronaregels moeten naleven. Om hun boodschap kracht bij te zetten, stonden de actievoerders met spandoeken op het dak van het ziekenhuis. 

"Wij vonden dat we het van de daken moesten schreeuwen want als we gewoon spreken, zijn er altijd mensen die niet luisteren", vertelt Marc Noppen, de grote baas van het UZ Brussel. "We zijn het beu en we schreeuwen: Stop met het niet naleven van de maatregelen. Stop met dralen. Stop met het minimaliseren van de zaken." Tijdens de actie applaudisseerde het zorgpersoneel voor de mensen die zich wél aan de regels houden. 

Zelfs als iedereen geen enkel contact meer zou hebben, zijn we vertrokken voor vier tot acht weken in deze situatie

Marc Noppen, UZ Brussel

Ondertussen neemt de druk op de ziekenhuizen iedere dag toe. "De druk is groot, opnames stijgen elke dag, zowel de opnames op de gewone verpleegafdeling als op intensive care", zegt Marc Noppen. "Wij schakelen nu om de week over naar een volgende fase. We gaan de komende twee dagen nieuwe draaiboeken schrijven om te bekijken wat we nog kunnen doen als het aantal patienten blijft stijgen." 

En om duidelijk te maken hoe ernstig de situatie is, vat Noppen het zo samen: "Zelfs als iedereen vanaf nu geen enkel contact meer zou hebben met iemand anders, zijn we vertrokken voor vier tot acht weken in deze huidige situatie."

Meest gelezen