ZNA-ziekenhuizen op zoek naar 100 "zorgbuddy's": "Zij kunnen niet-verpleegkundige taken overnemen"

De ZNA ziekenhuizen in Antwerpen zijn dringend op zoek naar 100 "zorgbuddy's". Die moeten verpleegkundigen bijstaan in hun niet-verpleegkundige taken. "Daar verliezen zij nu te veel tijd mee", zegt Wouter De Ploey, CEO van de ZNA-ziekenhuizen. Als zorgbuddy neem je de administratieve en zorgondersteunende taken over. ZNA Middelheim, Stuivenberg en Jan Palfijn zetten daar vanaf volgende week al op in. 

De ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen zijn dringend op zoek naar 100 zogenoemde "zorgbuddy's" of "100 helden met goede sociale vaardigheden". Die moeten de verpleegkundigen bijstaan in hun niet-verpleegkundige taken. Op die manier kunnen de verpleegkundigen zich ten volle inzetten voor hun patiënten, zonder tijd te verliezen. Dat is nodig, want zij hebben het nu erg druk met het stijgende aantal coronagevallen. 

Administratieve en zorgondersteunende taken

"Bedden kan je bijzetten, beademingstoestellen kan je kopen, maar mensen moet je vinden", zegt Wouter De Ploey, CEO van ZNA-ziekenhuizen. "Wij stellen vast dat onze verpleegkundigen gemiddeld 40% van hun tijd bezig zijn met taken die niet strikt noodzakelijk door een verpleegkundige moeten gebeuren."

Het ideale profiel is iemand die graag en goed voor andere mensen kan zorgen

Wouter De Ploey, CEO van ZNA-ziekenhuizen

Als zorgbuddy neem je die taken over van de verpleegkundige. Het gaat om administratieve of zorgondersteunende taken, waarvoor je ter plekke getraind wordt en geen medische achtergrond nodig hebt. "Het ideale profiel is iemand die graag en goed voor andere mensen kan zorgen. Je moet iemand willen voorthelpen en probleemoplossend zijn ingesteld", aldus De Ploey. 

Nieuwe jobmogelijkheden

ZNA wil met het initiatief ook nieuwe jobmogelijkheden creëren voor mensen die momenteel werkloos zijn, bijvoorbeeld mensen uit de horeca- of evenementensector. Als zorgbuddy krijg je dan een betalend contract voor drie maanden. In eerste instantie willen het ZNA Middelheim, Stuivenberg en Jan Palfijn vanaf volgende week al inzetten op zorgbuddy's. 

Vandaag stelden alvast 80 mensen zich kandidaat. "Dat is een van de mooie dingen doorheen deze crisis. We krijgen steeds spontane steun", besluit De Ploey. Jezelf aanmelden, doe je hier

Meest gelezen