2020 Getty Images

Reporters ter plaatse, analyse en duiding de hele nacht lang: zo beleef je de Amerikaanse verkiezingen bij VRT NWS

Sleept Donald Trump opnieuw de overwinning in de wacht, of wint Joe Biden het Witte Huis voor zich? Het belooft een razend spannende race te worden. Bij VRT NWS volgt u de verkiezingen vanop de eerste rij: we staan de hele nacht voor u klaar met nieuws en duiding en brengen live verslag uit vanuit de Verenigde Staten. Bekijk hier het aanbod van VRT NWS voor tv, radio en online.

De hele nacht lang

Van middernacht tot vier uur presenteert Riadh Bahri live vanuit de webstudio. Die kan u bekijken op onze website, Facebook of op Eén. Tal van gasten passeren de revue, we bellen met Vlamingen in de VS en we gaan live naar onze Amerikacorrespondenten. Bram Vandeputte houdt de hele nacht lang alle socialmediakanalen voor u in het oog. Een belangrijke tweet van Trump? Hij heeft hem gespot.

Van 4 tot 10 uur 's ochtends zijn we er met een marathonuitzending van "Het Journaal" met Hanne Decoutere. Amerikakenner Bert De Vroey staat haar bij met duiding en analyse. Onder meer professor Internationale Politiek aan de KU Leuven Bart Kerremans  komt langs als studiogast en we gaan live naar onze reporters ter plaatse.

Van 4 tot 10 uur 's ochtends kijkt u naar een extra lange editie van Het Journaal met Hanne Decoutere
© VRT - Lies Willaert

Online

Via onze website en app kan u alle uiteraard ook de hele nacht lang alles volgen. Met een speciale "Amerika kiest"-liveblog blijft u voortdurend op de hoogte van het recentste nieuws. Op onze interactieve kaart ziet u meteen welke staten al zijn toegekend aan Donald Trump of Joe Biden. Uiteraard kan u net als altijd al onze nieuws- en duidingsprogramma's ook online volgen of achteraf bekijken. 

Radio

Ook op de radio hoeft u bij VRT NWS geen moment te missen van de Amerikaanse verkiezingen. Tussen twee en vijf uur ’s nachts luistert u op Radio 1 naar een speciale nachtuitzending met Korneel De Clerq. Met Amerikaanse muziek en hij belt met Vlamingen en Vlaamse muzikanten in de VS. Elk uur en half uur brengt Amerikakenner Els Aeyels het laatste nieuws uit the States.

Vanaf vijf uur neemt Xavier Taveirne de fakkel over.  Tot 10 uur presenteert hij  een extra lange editie van De Ochtend. Els Aeyels geeft duiding en analyse, onze reporters brengen live verslag uit vanuit de Verenigde Staten en opnieuw  leggen we ons oor te luisteren bij Vlamingen die alles ter plaatse meemaken.

Onze reporters ter plaatse

We hebben ze al een aantal keer vermeld, maar we stellen ze graag ook aan u voor: de vijf VRT-reporters die tijdens verkiezingsdag en -nacht voor u de vinger aan de pols houden in de Verenigde Staten.

Zoals altijd staat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens voor u klaar. Hij volgt het Republikeinse kamp en brengt live verslag uit vanuit Washington D.C. Kan Trump de overwinning binnenhalen? Dan is Björn Soenens daarbij. 

Björn Soenens brengt live verslag uit vanuit Washington

Maar wat als Joe Biden de verkiezingen wint? Tom Van de Weghe volgt voor u het Democratische kamp, live vanuit Delaware. Dat is de thuisstaat van Joe Biden en als hij wint, zal  hij daar zijn overwinning vieren.

We volgen Trump en Biden dus op de voet, maar de verkiezingen zullen niet gewonnen worden in Washington D.C. of Delaware. Wie zich de president van de Verenigde Staten wil noemen, moet zoveel mogelijk swingstates of strijdstaten voor zich winnen. 

Veerle De Vos trekt daarom voor u naar een van de meest belangrijke strijdstaten: Florida. In 2016 haalt Trump er nipt de overwinning binnen. Lukt dat hem opnieuw? Ook Jelle Mels zal het live meemaken. Hij brengt verslag uit voor Karrewiet en voor onze jongeren-Instagram nws.nws.nws.

Tot slot sturen we ook Thomas De Graeve voor u op pad. Hij brengt live verslag uit vanuit Michigan, de industriestaat die jarenlang voor de Democraten stemde. Het was dan ook een verrassing toen Trump de staat in 2016 voor zich won. Kan hij dat opnieuw waarmaken? Thomas De Graeve is erbij en vertelt het ons.

Bekijk ook de aankondiging in beeld in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen