Abdij van Averbode presenteert twee wijnen van druiven uit Frankrijk: "Probleem met Hagelandse wijn is het volume"

De Norbertijnen van Averbode hebben wijn aan hun assortiment van dranken toegevoegd. Het gaat om wijn van druiven die geteeld worden op het domein van een voormalige Norbertijnenabdij in Frankrijk. Per fles die verkocht wordt, gaat 1 euro naar een goed doel.

Naast het Abdijcafé, is er de Abdijwinkel met streekproducten, boeken en alle producten uit de Averbode-korf: bier, kaas, brood, peperkoek, speculoos en sinds kort ook het Averbode-ijs. En daar is nu ook wijn aan toegevoegd. Het gaat om twee wijnen waarvan de druiven geteeld worden op het domein van een voormalige Norbertijnenabdij in Frankrijk.

"Wij hebben in het verleden al veel wijngaarden gehad in de streek, maar dat is sinds de 16de eeuw gestopt. We hebben daarom een wijn geselecteerd van een voormalige Norbertijnenabdij in Frankrijk", vertelt abt Marc Fierens:  "Die abdij werd gesticht in 1154, en is een bloeiende abdij geweest tot aan de Franse Revolutie. Het is nog altijd een centrum van geloofsleven, maar het unieke aan die site, is vooral de natuur waarin deze abdij gelegen is.  En natuurlijk ook de oude wijndomeinen van de abdij die opnieuw aangeplant werden. Die worden onder de goede zorg van deskundige wijnbouwers onderhouden en dat levert een uitstekende kwalitatieve wijn op. Het is een oude wijnstreek, plus de grond is buitengewoon geschikt voor goede wijnen."

Twee verschillende wijnen van dezelfde druif

"De twee geselecteerde wijnen zijn ten eerste een lichtere, jonge wijn die vooral de smaak benadert van rood fruit. Wel een heel volle en een rijke smaak", gaat de abt verder. "De tweede wijn komt van dezelfde druif en heeft een zeer kruidige, volle smaak met een hele grote verfijning. De jonge wijn moet binnen de twee jaar gedronken worden, terwijl je de andere gerust drie tot vier jaar kan bewaren."

Het probleem met Hagelandse wijn is volume

Ook in het Hageland wordt er wijn verbouwd. Waarom werd er niet voor die wijn gekozen? "We hebben dat zeker overwogen, maar het grote probleem is volume. Je moet de kwaliteit over een heel groot volume kunnen garanderen en dat is mogelijk nog niet haalbaar met de Hagelandse wijn", zegt Fierens.

Zoals bij alle abdijproducten is er ook hier een sociaal product. Per fles die er verkocht wordt, gaat er 1 euro naar de ngo Congo-dorpen. Een organisatie die zich toelegt op de ontwikkeling van landbouw, infrastructuur en vooral onderwijs.

Meest gelezen