Acteurs van Theater Stap in Turnhout blijven spelen: "Afstand houden blijft een uitdaging"

Hoewel theatervoorstellingen door de verstrengde coronamaatregelen niet meer kunnen doorgaan, blijft Theater Stap in Turnhout nog spelen. Weliswaar zonder publiek. Theater Stap werkt met mensen die een mentale beperking hebben. Het is belangrijk voor hen om bezig te blijven. Ze moeten natuurlijk de coronamaatregelen naleven. "Dat lukt, maar is niet altijd even makkelijk", zegt Marc Bryssinck, artistiek directeur van Theater Stap. 

In tegenstelling tot vele andere theatergezelschappen, blijft Theater Stap wel spelen. "Wij zijn een dagcentrum waar veel theater en muziek wordt gemaakt. Naar analogie met de scholen, vragen ze ons om de dagopvang open te houden", legt Marc Bryssinck uit. 

Tijdens improvisaties moeten de acteurs losgaan, maar ze moeten ook de regels naleven. Daar worstelen we mee

Marc Bryssinck, Theater Stap

Er moeten wel heel wat veiligheidsmaatregelen nageleefd worden. "De spelers moeten vooral wennen aan de mondmaskers en aan het afstand houden. Vooral tijdens het improviseren wordt dat problematisch", vertelt Bryssinck. "Tijdens improvisaties moedigen we de spelers net aan om zich te laten gaan en zich te smijten. Maar tegelijkertijd moeten we hen ook wijzen op afstand. Daar worstelen we nog steeds mee."

"Ondanks dat knuffelen voor onze mensen een tweede natuur is, nemen ze de maatregelen toch goed op", voegt Bryssinck toe. "Ze hebben graag fysiek contact, maar hadden toch vrij snel door dat we heel voorzichtig moeten zijn."

Teleurgesteld dat er geen publiek is

De spelers vinden het ook jammer dat ze niet meer voor publiek kunnen spelen. "Zij hadden eindelijk weer iets om naar uit te kijken en het is wel jammer dat het nu weer uitgesteld is."

Tijdens de lockdown in maart en april, was Theater Stap gesloten. "We hopen dat er geen tweede lockdown komt, maar het ziet er niet goed uit op dit moment", klinkt het. "Tot nu toe is iedereen gezond en hoopvol."

Meest gelezen