Jonas Roosens

Advocaat Walter Van Steenbrugge vrijgesproken voor laster tegen generale overste Broeders van Liefde

De Gentse correctionele rechtbank heeft advocaat Walter Van Steenbrugge vrijgesproken voor laster tegenover René Stockmande generale overste van de katholieke congregatie Broeders van Liefde. De zaak draaide rond het euthanasieproces, waar Van Steenbrugge zich luidop afvroeg of de Broeders van Liefde druk zette om de euthanasiezaak voor assisen te brengen.

Tijdens het euthanasieproces in Gent begin dit jaar insinueerde advocaat Walter Van Steenbrugge, die de uitvoerende arts Joris Van Hove verdedigde, meermaals dat René Stockman, de generale overste van de Broeders van Liefde, tussengekomen zou zijn in de zaak om het dossier voor assisen te brengen. Hij deed dat op het euthanasieproces, maar ook in televisie-interviews en in een brief die hij schreef aan het federaal parlement in de nasleep van het proces. Voor die twee laatste gevallen stond hij terecht. Stockman pikte de beschuldigingen niet en sleepte Van Steenbrugge voor de rechter wegens laster en lasterlijke aangifte.

Ook het parket vond dat Van Steenbrugge zich schuldig maakte aan laster. "Hij deed de beweringen herhaaldelijk, zonder enig bewijs", klonk het eerder op het proces. Maar de correctionele rechtbank volgde die redenering dus niet. De rechter sprak Van Steenbrugge vrij. Alles wat hij zei viel onder de vrijheid van het pleidooi, klonk het.

Alles wat ik zei viel onder de werkzaamheden van een advocaat

Walter Van Steenbrugge

Van Steenbrugge reageert opgelucht op de uitspraak. “Ik ben tevreden, vooral omdat ook het openbaar ministerie mijn veroordeling vroeg", zegt hij. "En de vrijspraak is niet alleen voor mij belangrijk", gaat hij verder. "De rechtbank heeft duidelijk taal gesproken over het recht van verdediging. Alles wat ik zei, viel onder de werkzaamheden van een advocaat. En daarvoor kan ik niet veroordeeld worden. Dat is zeer fundamenteel.”

Wat was het euthanasieproces ook alweer?

Het euthanasieproces startte begin dit jaar voor het hof van assisen in Gent. De zaak draaide om de 38-jarige Tine Nys. Zij kreeg op 27 april 2010 euthanasie wegens “uitzichtloos psychisch lijden”.  Maar een halfjaar na de euthanasie stapten de zussen van Tine Nys naar de onderzoeksrechter van Dendermonde om een klacht in te dienen tegen drie artsen. Volgens hen werd de euthanasiewet uit 2002 niet nageleefd. 

De zaak kwam uiteindelijk voor het hof van assisen, wat erg uitzonderlijk is. De drie dokters werden eind januari vrijgesproken. Al oordeelde het Hof van Cassatie recent wel dat de vrijspraak van arts Joris Van Hove niet voldoende gemotiveerd werd. De rechtbank van eerste aanleg van Oost-Vlaanderen zal nu moeten oordelen of Van Hove alsnog al dan niet een fout heeft gemaakt en dus een schadevergoeding moet betalen aan de familie Nys.

Meest gelezen