Radio 2

Alle kerken in Glabbeek gaan dicht: "Om elk risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen"

In Glabbeek gaan de zes kerken dicht, nochtans mogen er volgens de nieuwe maatregelen wel nog erediensten gehouden worden  maximaal 40 aanwezigen. Maar de pastorale zone Glabbeek wil geen risico nemen en sluit de kerken. Begrafenissen, dopen en huwelijken kunnen nog wel gehouden worden. 

De zes Glabbeekse kerken, in deelgemeenten Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek, Kapellen, Wever en Zuurbemde gaan dicht. Dat heeft de pastorale zone Sint-Franciscus Glabbeek beslist. De zone wil daarmee elk risico op besmetting met het coronavirus voorkomen. Nochtans mogen erdiensten volgens de nieuwe maatregelen wel nog doorgaan, mits er niet meer dan 40 personen aanwezig zijn.

Zondag is er in de kerk van Kapellen wel nog een eucharistieviering voor Allerheiligen, maar dat gebeurt achter gesloten deuren. De viering kan wel via livestream gevolgd worden. "Het wordt heel gevaarlijk nu, de voorbij weken hebben we het heel veilig kunnen houden met alle maatregelen die we namen", zegt pastoraal coördinator Gert Janssens. "Onze pastoor zegt altijd: misschien is de kerk de veiligste plek in het dorp. Maar nu hebben we beslist om het zekere voor het onzekere te nemen en de vieringen niet meer te laten doorgaan tot nader order."

Exclusieve gebedsdienst met Allerheiligen

Voorlopig geen vieringen dus, behalve uitvaartplechtigheden met maximaal 40 personen. Ook dopen en huwelijken blijven met beperkt aantal aanwezigen mogelijk. Met Allerheiligen op 1 november, zijn er in de zes kerken dan weer wel gebedsvieringen, maar die zijn exclusief voorbehouden voor de families van die mensen die het voorbije jaar zijn overleden, en in zeer moeilijke omstandigheden afscheid hebben moeten nemen.

Meest gelezen