Antwerps spoedarts Jan Stroobants: "Straks moeten we kiezen welke patiënt we nog kunnen helpen"

De toevloed aan coronapatiënten eist stilaan zijn tol in het ziekenhuis ZNA Middelheim. "De gegarandeerde kwalitatieve zorg voor elke patiënt is in gevaar. Binnenkort moeten we kiezen wie we eerst helpen", zegt spoedarts Jan Stroobants in Start Je Dag.

"Het is alle hens aan dek in ons ziekenhuis", zegt spoedarts Jan Stroobants van ZNA Middelheim op Radio 2 Antwerpen. "Op de spoedgevallen maken we ons opnieuw klaar om alle slachtoffers van corona op te vangen. Dat vergt veel creativiteit. De situatie verandert van uur tot uur. Kunnen we een kritieke patiënt nog op de intensieve zorg leggen. Wat is een andere mogelijke oplossing. Het is moeilijk te zeggen hoe lang we dit nog kunnen volhouden. Elk bed dat vrijgemaakt kan worden is meteen weer ingevuld. Ik maak me vooral zorgen over ons personeel en of we voldoende mensen kunnen blijven inzetten. Voorlopig is er niemand besmet aan het werk zoals in Verviers, maar dat kan snel veranderen." 

Wij komen in de oncomfortabele positie dat we moeten kiezen wie we de beste zorg kunnen geven en wie niet

Jan Stroobants, spoedarts ZNA Middelheim

Oncomfortabele keuzes

Stroobants gebruikt de metafoor van een oorlog. "Met beperkte middelen en mensen moeten we onze vijand, het virus, bestrijden. En dat lukt maar niet want er blijven slachtoffers vallen. Bovendien brengt ons dat als hulpverleners in de oncomfortabele positie dat we moeten kiezen. Wie kunnen we onze hoogkwalitatieve geneeskunde nog aanbieden en wie niet? We zullen moeten kijken wie we wel kunnen helpen, wie eerst aan bod moet komen en welk type zorg er mogelijk is voor de andere patiënten. We zullen niemand weigeren maar creativiteit zal nodig zijn", zegt de Antwerpse spoedarts.

Ik maak me geen zorgen over medicatie of beademingstoestellen, wel over voldoende dokters en verpleegkundigen

Jan Stroobants, spoedarts ZNA Middelheim

Duitse solidariteit?

Epidemioloog Pierre Van Damme (UA) suggereerde bij VTM dat ons land internationale hulp moet inroepen. Hij denkt daarbij aan het overbrengen van Belgische patiënten naar Duitse ziekenhuizen. "Dat is één van de opties. Maar niemand weet hoe de toestand in de Duitse ziekenhuizen zal evolueren", zegt Stroobants. "Bovendien herinner ik iedereen er graag aan dat net Duitsland tijdens de eerste golf een verbod invoerde op de export van veiligheidsmateriaal naar andere landen. Wij hadden toen een tekort aan maskers en handschoenen op een moment dat solidariteit nodig was."

Meest gelezen