Antwerpse huisartsen krijgen hulp van studenten AP Hogeschool

Studenten van de AP Hogeschool gaan huisartsen helpen met administratieve taken. Het gaat om 16 laatstejaarsstudenten Health Care Management. Dat is een opleiding gericht op administratie en organisatie in de gezondheidszorg. "Het was een logische beslissing om de studenten in te schakelen, nu de huisartsen overstelpt worden en zelf om hulp vragen", zegt Nele Michels, één van de lectoren.

Het initiatief is er gekomen op vraag van de huisartsen. "Huisartsen hebben te veel administratief werk. Ze moeten veel meer attesten dan anders invullen en krijgen ook veel meer telefoontjes", vertelt Michels aan Radio 2 Antwerpen. "Normaal gezien zouden onze studenten nu vrijwilligerswerk in Wallonië doen, maar dat is door corona niet doorgegaan. Het leek ons daarom zinvol om hen in de plaats Antwerpse huisartsen te laten ondersteunen."

De studenten voelen zich gewaardeerd, omdat ze heel wat werk uit handen nemen van de dokters

Nele Michels, lector AP Hogeschool

De studenten voelen zich erg gewaardeerd. "Ze triëren de telefoons die binnenkomen en nemen zo heel wat werk uit handen van de dokters", zegt Michels. "Ze zijn in staat om te bepalen welke telefoontjes heel dringend zijn en onmiddellijk aan de dokter doorgegeven moeten worden, welke telefoontjes kunnen wachten en welke ze zelf kunnen beantwoorden."

Knelpuntberoep

De opleiding Health Care Management is vooral gericht op administratieve en organisatorische vaardigheden. "Studenten leren werken met verschillende software en ziekenhuisprogramma's. Daarnaast krijgen ze ook talen, IT en boekhouden", zegt Michels."We krijgen veel vraag van ziekenhuizen en groepspraktijken om mensen te sturen."

Ondanks de grote vraag naar studenten Health Care Management, zijn er slechts 16 laatstejaars. "Het is een echt knelpuntberoep. Om de arbeidsmarkt goed te kunnen dienen, zouden we een instroom van 50 studenten moeten hebben voor de provincie Antwerpen alleen al", klinkt het. 

Meest gelezen