Videospeler inladen...

AZ Delta in Roeselare stelt bijna alle operaties uit: "Geen kankeroperaties meer"

Vanaf maandag worden alle niet-levensnoodzakelijke operaties in het AZ in Roeselare uitgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld over kankeroperaties. Het ziekenhuis wordt overspoeld door coronapatiënten en het is onmogelijk om die zorg te blijven combineren met de reguliere zorg. "De onderhandelingsfase met het virus is afgelopen."

Niet-dringende operaties worden door alle ziekenhuizen al sinds vorige week opgeschoven om de toestroom van coronapatiënten op te vangen. Maar in het AZ Delta gaan ze vanaf maandag nog een stap verder. Het ziekenhuis heeft de piek van de eerste golf overschreden. Momenteel liggen er 159 patiënten op de COVID-afdelingen, waarvan 22 op intensieve zorg. 

"Alle kankeroperaties en alle E1-operaties, dat zijn operaties die dringend moeten gebeuren door bijvoorbeeld onhoudbare pijn, worden uitgesteld", vertelt oncologisch chirurg Paul Pattyn. "Kankeroperaties dat zijn dan operaties bij dikkedarmkanker, borstkanker, slokdarmkanker, maagkanker,... Dat zijn eigenlijk operaties die toch moeten gebeuren."

"De situatie is dramatisch, dit is ongezien. Dit geeft goed aan hoe ernstig de situatie is en dat de onderhandelingsfase met het virus afgelopen is. We zetten op dit moment alle middelen, tot de laatste man, in." Er is vooral een tekort aan personeel. Momenteel probeert AZ Delta studenten en artsen of verpleegkundigen op pensioen in te schakelen als extra werkkracht. 

Een berekend risico

Wat zijn de gevolgen van het uitstellen van deze operaties voor de patiënten? "Het is een berekend risico want de gevolgen op korte termijn zijn zeer beperkt. Paniek is dus niet nodig. Maar we doen het niet graag. Dit stapelt zich na de piek ook weer op."

Voorlopig geldt de maatregel voor een week. Maar als de cijfers niet verbeteren, kan het ook langer duren. "We bekijken de situatie van week tot week en van dag tot dag. Hopelijk gebruikt iedereen zijn gezond verstand en volgt iedereen de maatregelen. Alleen zo kunnen we de curve afvlakken of naar een plateau brengen en hoeven we geen belangrijke beslissingen te nemen in verband met de bedkeuze op intensieve zorg. We willen niet kiezen welke patiënt we wel of niet behandelen."

Hopelijk volgt iedereen de maatregelen. Alleen zo kunnen we de curve afvlakken en hoeven we geen belangrijke beslissingen te nemen in verband met de bedkeuze op intensieve zorg

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen