Pexels-Mike

Bijna Allerheiligen: scheefgezakte grafzerken worden rechtgetrokken in Denderstreek

Zerkenbouwer Antoon Bael uit Haaltert is druk bezig om de graven in de Denderstreek een laatste onderhoud te geven voor Allerheiligen komend weekend. Op een aantal kerkhoven in die streek zijn de zerken van opvallend veel graven scheefgezakt. Dat heeft alles te maken met het natte weer, zegt de zerkenbouwer. Hij is van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig om de graven weer in hun oorspronkelijke staat te brengen.

Het is bijna 1 november, de dag waarop Allerheiligen wordt gevierd. Die dag herdenken veel mensen iemand die overleden is. Het is ook een dag waarop we al eens het graf van een overleden dierbare bezoeken. Als je dan ziet dat een graf beschadigd is, dan moet je daar zelf iets aan doen. Een gemeente of stad is verantwoordelijk voor het kerkhof in zijn geheel. Het onkruid weghalen of het herstellen van een graf, dat moet je zelf doen. Wie daarbij kan helpen is Antoon Bael uit Haaltert, hij is zerkenbouwer en heeft het in deze periode ontzettend druk.

De aarde spoelt door de regen weg onder die grafzerken, dan gaan die scheef trekken
Zerkenbouwer Antoon Bael uit Haaltert

In de Denderstreek in Oost-Vlaanderen zijn door de vele regen van de afgelopen periode veel zerken van graven op verschillende kerkhoven scheefgezakt. In Lede alleen al zou het om een 20-tal grafzerken gaan. Zerkenbouwer Bael is een van de mannen die de zerken weer rechtzet en de graven een grondig onderhoud geeft.

Vooral Lede en Erpe-Mere

Bael heeft het ontzettend druk: "Veel van die grafzerken zijn verzakt door de regen van de afgelopen tijd. De aarde spoelt weg onder zo'n grafzerk en dan trekt die scheef. Wij herstellen die en plaatsen die op een hoger niveau." Vooral in bepaalde gemeenten is de toestand ellendig: "In Lede en Erpe-Mere zijn er veel scheefgezakte grafzerken. We moeten er een 20 à 30-tal herstellen." 

Een grafzerk terug vastzetten en ophogen is niet altijd evident. "We hebben veel werk met zo'n steen. Om die op te hogen moeten we af en aan rijden met verschillende gevulde kruiwagens. Meestal moeten we de grafzerk eraf nemen en ophogen met grond of zand omdat de aarde onder de zerk is weggespoeld. Zo krijgen we die terug in de oorspronkelijke toestand." 

De aanvragen stromen binnen, zeker in deze periode, zegt Bael: "Er zijn veel mensen die een graf van een familielid bezoeken en zien dat er iets niet ok is. Die willen dat graag hersteld zien voor Allerheiligen. Maar als we bezig zijn op een begraafplaats, en we zien dat er bij een van de zerken die wij zelf geplaatst hebben iets loshangt, of er ontbreekt iets,  dan gaan we die spontaan herstellen, zonder dat iemand het vraagt."

Meest gelezen