AFP or licensors

Britse Labourpartij schorst gewezen leider Jeremy Corbyn wegens minimaliseren antisemitisme

De Britse Labourpartij heeft de vroegere leider Jeremy Corbyn geschorst. De partij zou zich onder het leiderschap van Corbyn schuldig hebben gemaakt aan discriminatie en deed te weinig om antisemitisme te voorkomen. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten. Keir Starmer, de huidige partijleider, biedt zijn excuses aan en belooft binnen de zes weken met een plan te komen om het probleem aan te pakken. Binnen Labour dreigt er nu blijkbaar grote verdeeldheid.

De Britse Labourpartij schorst de voormalige leider Jeremy Corbyn. Dit betekent onder meer dat hij geen deel meer mag uitmaken van de parlementaire fractie van de Labourpartij in het Lagerhuis. 

De schorsing volgt na zijn reactie op het rapport van de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten over antisemitisme binnen de Labourpartij. Uit het rapport blijkt dat de partij zich onder het leiderschap van Corbyn herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en dat er ook te weinig gedaan werd om antisemitisme te voorkomen. Corbyn gaat daar niet mee akkoord en heeft de inhoud van dat rapport vandaag twee keer geminimaliseerd. Dat was niet naar de zin van huidig Labourleider Keir Starmer en de partijtop en daarom hebben zij sancties getroffen tegen Corbyn. 

Dit is een dag van schande

Huidig Labourleider sir Keir Starmer over het rapport.

In dat bewuste rapport ziet de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten wel verbeteringen binnen de Labourpartij, maar vindt ze dat het antisemitisme beter aangepakt had kunnen worden. 

Het onderzoek van de commissie kwam er na verschillende klachten over de houding van de sociaaldemocratische Labourpartij tegenover Joden. Om die reden verlieten bovendien negen parlementsleden vorig jaar de partij. Corbyn heeft de beschuldigingen van antisemitisme altijd van de hand gewezen. Ook nu ontkent Corbyn dus de aanklachten en zegt hij dat die "politiek gemotiveerd zijn" en dat hij zich daar niet bij zal neerleggen.

De huidige partijleider Keir Starmer biedt nu zijn excuses aan voor wat er in het verleden misgelopen is. Hij neemt het rapport van de commissie ter harte en belooft binnen de zes weken met een duidelijk actieplan te komen om het probleem binnen de partij aan te pakken. Starmer belooft ook dat er onder zijn leiderschap geen plaats meer is voor antisemitisme. Onlangs ontsloeg hij nog een prominent parlementslid vanwege antisemitisme. Starmer lijkt zo een duidelijke breuk te maken met de periode-Corbyn.

De erg linkse Corbyn is parlementslid sinds 1983. Hij leidde Labour tussen 2015 en begin dit jaar en leed in die periode twee verkiezingsnederlagen, een tegen Theresa May en een tegen Boris Johnson. Na die laatste nederlaag eind vorig jaar moest hij opstappen.

De schorsing van Corbyn verdeelt overigens Labour. Momentum, de beweging van de linkervleugel, steunt voluit Corbyn en vindt zijn schorsing overdreven. Volgens de beweging gaat het om "een massale aanval op links". 

Meest gelezen