Archieffoto van Europese leiders met onder meer Emmanuel Macron, Angela Merkel en Charles Michel.

Geschokte reacties na nieuwe aanslag in Frankrijk: ook vanuit Turkije, dat aanval "krachtig veroordeelt" 

Het regent reacties en steunbetuigingen aan Frankrijk na de bloedige terreuraanslag van vanochtend in de basiliek van Nice. De meeste landen scharen zich pal achter Frankrijk dat de voorbije dagen in het vizier gekomen is van radicale moslimgroepen. Opvallend was de reactie van de Turkse regering, die de laatste tijd op ramkoers ligt met Frankrijk, maar de aanval "krachtig veroordeelde". 

Niet enkel Frankrijk, maar heel Europa en ver daarbuiten lijkt in shock na de terreuraanslag waarbij vanochtend drie mensen zijn vermoord in de basiliek van Nice. 

"Heel Europa staat achter u!", zo verzekerde onze voormalige premier en huidig Europees president Charles Michel de Fransen van de steun van de andere lidstaten. Onze huidige premier Alexander De Croo sloot zich daar meteen bij aan met de opmerking dat "dit onze vastberadenheid versterkt om onze waarden en vrijheden te beschermen". 

Eenzelfde solidariteit met Frankrijk was er bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Merkel is "diep geschokt door de wrede moorden" en Conte vertrouwt erop dat "onze waarden sterker zijn dan fanatisme, haat en terreur". De Britse premier Boris Johnson veroordeelt deze "barbaarse daad". Gelijkaardige geluiden waren er in andere Europese hoofdsteden te horen, onder meer bij de Nederlandse premier Mark Rutte.

Onze waarden zijn sterker dan fanatisme, haat en terreur

De Italiaanse premier Giuseppe Conte

Een opmerkelijke reactie komt er uit Turkije. "Wij veroordelen krachtig de aanval van vandaag in de kerk van Notre-Dame in Nice en bieden ons medeleven aan aan de nabestaanden van de slachtoffers", luidt het in een mededeling van de Turkse regering.  "Zij die een dergelijke aanval uitvoeren in een heilige plaats kunnen zich niet beroepen op gelijk welke religeuze, menselijke of morele waarden".

Dat is opvallend, want Turkije ligt in onder meer Libië, Syrië, de Middellandse Zee en in de Kaukasus op ramkoers met Frankrijk en president Erdogan had eerder opgeroepen tot een boycot van Franse producten uit ongenoegen over wat hij "de anti-islamhouding van Frankrijk" noemt.

Wij zijn solidair met het Franse volk tegenover terreur en geweld

Mededeling van de Turkse regering

Ook opvallend is de reactie vanuit Rusland. Moskou veroordeelt de steekpartij in Nice, maar roept tegelijk op tot "respect voor religie", een verwijzing naar de cartoons van Mohammed. Rusland heeft een islamitische minderheid, maar het regime van president Vladimir Poetin onderhoudt ook erg nauwe banden met de Russisch-orthodoxe kerk.

Saudi-Arabië "veroordeelt krachtig de terroristische aanslag in Nice" en spreekt over een "daad van extremisten die tegengesteld is aan alle religies en aan het gezond verstand". Eerder had Saudi-Arabië ook al de moord op de geschiedenisleraar Samuel Paty in Parijs veroordeeld en leken ze niet van plan om een boycot van Franse producten in te voeren, maar tegelijk waren de Saudi's niet te spreken over de Mohammed-cartoons. In Saudi-Arabië heeft overigens vandaag een man een bewaker van het Franse consulaat in Djeddah aangevallen met een mes. De dader is nadien opgepakt door de lokale politie.

Meest gelezen