Check: deze beelden die online circuleren zijn níét van de aanslag in Nice
Op de sociale media circuleren verschillende beelden van de aanslag in Nice en het politieoptreden in Avignon. Tenminste, dat beweren de verspreiders van die beelden. Want wat blijkt: niet al die beelden zijn effectief vandaag gefilmd.
Deze voormiddag werd de Franse stad Nice opgeschrikt door een terreuraanslag. Een man doodde er drie mensen met een mes. In Avignon werd dan weer een messentrekker doodgeschoten door de politie. En in het Franse consulaat in Saudi-Arabië is een bewaker aangevallen met een mes.
Op Twitter circuleren heel wat beelden die deze voormiddag zouden zijn gemaakt in Nice en Avignon. Maar wat klopt daarvan?
Deze beelden dateren niet van vandaag
Een eerste video werd onder andere gedeeld door de Franse politicoloog Guillaume Bigot, die meer dan 30.000 volgers heeft op Twitter. Hij haalde zijn tweet intussen offline, en terecht.
Claim: Deze video zou de dader van de aanslag in Nice tonen, of de messentrekker in Avignon, die onder schot gehouden wordt door de politie.
Ons oordeel: Klopt niet. De video dateert van 12 augustus, toen een vrouw enkele schoten loste aan een politiebureau in Nice.
Een andere video is op korte tijd tientallen keren geüpload. Hoewel elk van die posts maximaal een tiental keer wordt doorgedeeld, haalt de video daardoor toch een groot bereik. Ook de Franse politicus Jean Messiha (Rassemblement National) deelde de video kort, maar haalde zijn tweet intussen offline.
Claim: Deze video zou of de dader van de aanslag in Nice tonen, of de man tonen die in Avignon werd doodgeschoten door de politie nadat hij omstaanders had bedreigd met een mes.
Ons oordeel: Klopt niet. Deze video is vorig jaar gefilmd aan het station van de stad Grenoble.
En dan is er nog een foto van vernielde kerkstoelen.
Claim: Deze foto toont de ravage in de Notre-Dame in Nice na de aanslag.
Ons oordeel: Klopt niet. Deze foto dateert van 2018 en toont vandalisme in een kerk in Bordeaux.
Deze video is naar alle waarschijnlijkheid wél authentiek
Alles wijst erop dat een video waarin politieagenten te zien zijn die een kerk bestormen, authentiek is.
De kerk die in de video te zien is, is wel degelijk de Notre-Dame in Nice. Dat leert Google Streetview ons. Details als het hekkenwerk voor de kerk en de versieringen aan de gevel (let bijvoorbeeld op de klavervormige uitsparingen) komen bijvoorbeeld overeen.
De klok op de gevel van de kerk geeft iets na kwart over negen aan. Dat strookt met het tijdstip van de aanval, om negen uur deze ochtend.
Verder onderzoek levert ons geen oudere versies van deze video op. Het lijkt er dus op dat deze video pas vandaag is verschenen op het internet. In het recente verleden blijken er zich ook geen grootschalige politie-interventies rond de kerk te hebben voorgedaan. Deze video is volgens ons dus authentiek.
Dit artikel kan in de loop van de dag nog geüpdatet worden met nieuwe video’s. Heb je een beeld uit Nice of Avignon gezien dat je wil laten verifiëren? Stuur ons een mail via check@vrtnws.be.