Videospeler inladen...

Coronacommissaris Pedro Facon: "Laatste kans om heel duidelijke extra maatregelen te nemen"

Na de virologen en de ziekenhuizen geeft nu ook coronacommissaris Pedro Facon een niet mis te verstane boodschap aan de politici die de coronatoestand in het land zullen evalueren. Facon heeft het over "een laatste kans om extra maatregelen te nemen" en roept het Overlegcomité op om de feiten goed te bekijken en op basis daarvan verregaande maatregelen te nemen.

De coronabesmettingen blijven maar stijgen, en in het zog daarvan ook het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt opgenomen en in de afdelingen intensieve zorg wordt opgenomen. "Een sanitaire noodtoestand", zegt coronacommissaris Pedro Facon in "Terzake".  

Achteraf bekeken kunnen we alleen  maar vaststellen dat een aantal maatregelen te snel versoepeld zijn

Coronacommissaris Pedro Facon

"Ik denk dat de politieke besluitvormers echt moeten beseffen dat het noodzakelijk is om eensgezind verregaande maatregelen te nemen", aldus Facon. "Ze worden daarin gesteund door het gezondheidszorgsysteem."

"Wat ik vooral belangrijk vind, is dat er morgen voor mij een laatste kans komt om heel duidelijke extra maatregelen te nemen en aan het gezondheidszorgsysteem te tonen dat het politieke systeem achter hen staat." Facon zegt te begrijpen dat veel mensen boos zijn. "Omdat het gezondheidssysteem uiteindelijk moet dweilen waar het is misgelopen en waar de kraan heeft open gestaan."

"Achteraf bekeken kunnen we alleen  maar vaststellen dat een aantal maatregelen te snel versoepeld zijn en dat we op beleidsniveau wellicht te laat het signaal hebben opgepikt dat er meer doortastende maatregelen moesten worden genomen", legt de coronacommissaris de vinger op de wonde.

We zullen die barometer kunnen gebruiken op het moment dat we onze exitstrategie op tafel leggen

Coronacommissaris Pedro Facon

"De kwestie is dat we lessen moeten trekken uit de fouten die zijn gemaakt", zegt Facon nog. "Wat vandaag gebeurt, toont in elk geval aan dat we niet moeten twijfelen om doortastende maatregelen te nemen." En die maatregelen zijn niet voor eventjes. "We zullen die maatregelen niet te snel mogen versoepelen."

"We hebben een barometer die een aantal niveaus bepaalt", aldus de coronacommissaris. Die barometer is volgens hem helemaal klaar. "Maar in de huidige context - waar alle focus moet liggen op het nemen van extra maatregelen en het stutten van het gezondheidszorgsysteem - is die barometer minder nuttig voor de onmiddellijke communicatie. We zullen die kunnen gebruiken op het moment dat we onze exitstrategie op tafel leggen."

Bekijk hieronder het gesprek met Pedro Facon in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen