Beroemde tv-maker Ricky Gervais lovend over reeks "De twaalf", producer: "Voor ons is hij God, dit sloeg in als een bom"

"Een van de meest complexe, genuanceerde en aangrijpende rechtbankdrama's die ik ooit heb gezien." Dat schrijft de bekende en succesvolle Britse tv-maker en acteur Ricky Gervais op Twitter over de Eén-reeks "De twaalf", die wereldwijd via streamingplatformen te zien is. De makers van de serie zijn euforisch. "Dat iemand van zo'n kaliber spontaan zoiets tweet, is geweldig." Maar wat kan het betekenen voor de serie zelf? 

Ze schrokken zich gisterenavond laat een hoedje, de makers van "De twaalf", wanneer ze de tweet van Ricky Gervais zagen opduiken. De bekende Brit had de populaire dramareeks - die eind vorig jaar te zien was op Eén - bekeken en is lovend. "Natuurgetrouw en buitengewoon", "prachtig en rauw", "een studie van menselijkheid, moraliteit en integriteit", zo klinkt het. En bovenal: "een van de meest complexe, genuanceerde en aangrijpende rechtbankdrama's die ik ooit heb gezien".

"Ik zag de tweet meteen en heb hem in onze gezamenlijke whatsappgroep gegooid", reageert producent Peter Bouckaert aan VRT NWS. "Voor velen onder ons is Ricky Gervais God. Hij staat wereldwijd aan de top en is geweldig in het maken van personages en storytelling. Als zo iemand onze reeks volledig bekijkt en spontaan zo'n compliment de wereld instuurt, dan is dat geweldig. Het sloeg in als een bom."

Die "bom" bereikte gisterenavond laat ook Sanne Nuyens, een van de twee scenaristen en showrunners van de reeks. "Ik lag net in mijn bed en ik viel er bijna weer uit", zegt ze. 

Even het geheugen opfrissen? Bekijk hier nog eens de trailer van de reeks. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Het compliment deed dus het meeste deugd, maar eerlijk is eerlijk: dit kan ook positieve gevolgen hebben voor de reeks, die momenteel wereldwijd te zien is, via Netflix of via een ander groot streamingplatform. Gervais heeft namelijk meer dan 14 miljoen (!) volgers op Twitter, die het bericht dus een voor een kunnen hebben gezien. "Bovendien zijn al zijn volgers mensen die geïnteresseerd zijn in zulke zaken, zowat half Hollywood volgt hem", zegt Bouckaert. "Zij kúnnen ook de reeks bekijken, als ze dat willen, want de reeks is overal in de wereld te zien. Dat is anders dan wanneer iemand een compliment stuurt over iets wat enkel op een bepaald festival te zien is."

"Je maakt altijd een reeks voor een publiek. Ik hoop dus dat dit meer kijkers genereert", geeft ook Nuyens toe. "We hebben hier in totaal zes jaar aan gewerkt", zegt Bouckaert. "Je stopt hier een stuk van je leven en passie in. Dan is het fijn als je kindje door zoveel mogelijk mensen gezien wordt."

Het zou alleszins niet de eerste keer zijn. Door Netflix hebben heel wat niet-Engelstalige reeksen hun weg gevonden naar het grote publiek, denk onder meer aan de Scandinavische crimi's of het Spaanse "La casa de papel". "De algoritmes van streamingplatformen werken dat in de hand", zegt de producer. "Hoe meer iets wordt bekeken, hoe meer het zal worden aangeraden aan andere kijkers. Dat is een sneeuwbaleffect."

Waar gaat de reeks over?

"De twaalf" is een dramareeks die draait rond een volksjury in een Belgisch assisenproces. Twaalf burgers worden opgeroepen als juryleden van een ophefmakende moordzaak. Ze moeten beslissen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice die wordt beschuldigd van twee moorden. Onder meer Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Maaike Cafmeyer spelen erin mee. De reeks kreeg op het Canneséries festival de prijs voor beste scenario.

En wat als iedereen massaal op de kar springt en volop begint te kijken? "Rijk gaan we hiermee niet worden", lacht Bouckaert. "De rechten zijn al wereldwijd verkocht. Financieel maakt het dus niet uit of iets 100.000 of 100 miljoen keer wordt bekeken. Al kan het wel makkelijker deuren openen voor de mensen die hieraan hebben meegewerkt. Ook voor de acteurs, die nu internationaal veel meer aandacht zouden kunnen krijgen." Bovendien is het een opsteker voor het tweede seizoen, waar achter de schermen momenteel aan wordt gewerkt. 

Lees voort onder de foto

Tot slot: ook voor de Vlaamse fictie is dit - alweer - goed nieuws. "Cordon", "Clan", "Salamander", "Tabula rasa", "Callboys" en "Beau sejour": het zijn maar enkele voorbeelden van Vlaamse reeksen waar ook in het buitenland van werd gesmuld. "Jaren geleden keken tv-zenders en aankopers uit naar alle Scandinavische reeksen. Ondertussen zijn we er ook in geslaagd om Vlaanderen op de kaart te zetten", zegt Bouckaert. 

"Hopelijk zet deze tweet de al zeer goede reputatie van de Vlaamse fictie nog wat kracht bij", vult Nuyens aan. "Onze industrie is goed bezig. Dankzij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kan talent zich optimaal ontwikkelen. Hopelijk kan dat zo blijven ondanks de vele besparingen in deze moeilijke tijden."

Meest gelezen