vzw 't Ferm

De Warmste Week zoekt fietsers voor tandemritjes met mensen met een beperking: “Er zijn ook elektrische tandems, want ze trappen niet altijd hard mee”

Dagcentrum vzw 't Ferm uit Rollegem-Kapelle zoekt begeleiders om op een tandem te fietsen met hun cliënten. Het is erg belangrijk voor hen om voldoende te bewegen en buitenlucht op te snuiven, maar ze hebben op dit moment te weinig fietsers.

Vzw 't Ferm vindt het een must dat hun cliënten veel fietsen. “Die fysieke inspanning is heel belangrijk, maar je beleeft ook iets samen. Rollegem-Kapelle is landelijk en dus heel mooi om te fietsen. Wij willen op lange termijn ook trainen om grotere afstanden te doen. Dan kunnen we bijvoorbeeld naar onze vakantiebestemming met de fiets”, zegt Tine Vandamme.

Een fietstocht maken met de groep van 't Ferm vraagt wel wat werk. "Wij zijn een klein dagcentrum. We zijn met te weinig vaste medewerkers om alles goed te organiseren. We zoeken dus vrijwilligers die dat wekelijks willen doen. We moeten ook met voldoende mensen zijn om het veilig te houden. Onze cliënten kennen de verkeersregels niet altijd goed. Dus rijden er ook mensen mee op een gewone fiets."

Samen op de tandem

Met een tandem fietsen is niet heel gemakkelijk, maar je kan het wel leren”, zegt Vandamme. “Vooral het opstarten is wat zoeken. Gelukkig hebben we enkele elektrische tandems. Hier in de buurt zijn enkele heuveltjes en de passagiers trappen niet altijd even goed mee”, lacht ze.

Het fietsen gebeurt nu uiteraard coronaveilig. “Je zit achter elkaar in de buitenlucht, daardoor is er al minder gevaar. We kunnen ook handgel en mondmaskers gebruiken. Ook ons vieruurtje verloopt veilig. En de vrijwilligers krijgen dan uiteraard ook een zelfgebakken koekje of stuk cake”, besluit Vandamme.

Meest gelezen