Videospeler inladen...

Drie doden bij terreuraanslag met mes in Franse stad Nice, hoogste dreigingsniveau in heel Frankrijk

In de Zuid-Franse stad Nice heeft een man met een mes mensen aangevallen in de basiliek van Notre-Dame. Drie mensen, twee vrouwen en een man, zijn vermoord. De dader is opgepakt. Het gaat om een 21-jarige Tunesiër die nog niet lang geleden via Italië naar Frankrijk is gekomen. In heel Frankrijk is het hoogste dreigingsniveau afgekondigd.

Rond 9 uur vanmorgen heeft een man met een groot mes een aantal mensen neergestoken in de basiliek van Notre-Dame in Nice. In totaal zijn er drie doden gevallen.

Ter plaatse werden een vrouw en de koster van de basiliek de keel overgesneden. Een zwaargewonde vrouw is weggelopen naar een naburige bar, maar is daar aan haar verwondingen overleden. 

(Bekijk hieronder de eerste beelden uit Nice na de mesaanval).

Videospeler inladen...
De aanval heeft erg veel indruk gemaakt op getuigen in de buurt van de basiliek.
AFP or licensors

Twee politieagenten zijn de basiliek binnengelopen en hebben de dader neergeschoten. Die is gewond naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens burgemeester Christian Estrosi van Nice gaat het om een terreuraanslag en heeft de dader "Allahu akbar" (God is de grootste) geroepen voor hij door de politie werd neergeschoten.

Burgemeester Estrosi, die behoort tot de centrumrechtse "Les Républicains", is woedend en wil harde maatregelen om wat hij noemt het "islamo-fascisme" uit te roeien. 

(Bekijk hieronder de reactie van de burgemeester van Nice.)

Videospeler inladen...

Dader kwam uit Tunesië via Italië naar Frankrijk

De dader is een 21-jarige man afkomstig uit Tunesië. Hij kwam eind september via het Italiaanse eiland Lampedusa aan in Europa. Wegens de coronamaatregelen moest hij 14 dagen in quarantaine op een schip in de haven van de Italiaanse havenstad Bari. Hij werd daar uitgewezen, maar vertrok naar Frankrijk, waar hij in oktober aankwam, zonder er asiel te hebben aangevraagd. Die informatie stond op een document van het Italiaanse Rode Kruis dat de man bij zich had.

De man had een exemplaar van de Koran bij zich en twee telefoons op het moment dat hij de moorden pleegde. In de basiliek werd ook een tas met zijn persoonlijke spullen gevonden. in die tas zaten nog twee messen.

Het speciale antiterreurparket in Frankrijk heeft de zaak naar zich toegetrokken en een onderzoek geopend naar moord en poging tot moord in het kader van terrorisme. 

Bekijk hier de Franse procureur antiterrorisme over de aanslag in Nice (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Meer aanvallen

Na de aanval in Nice waren er elders nog incidenten. Iets voor de middag meldden Franse media dat mogelijk een andere mogelijke aanslag verijdeld werd in de Zuid-Franse stad Avignon. Daar zou een man met een pistool voorbijgangers bedreigd hebben, maar werd hij meteen doodgeschoten door de politie.

Of beide incidenten met elkaar in verband stonden, was niet meteen duidelijk. Intussen melden Franse media dat de man in Avignon lid zou zijn geweest van een extreemrechtse organisatie en een winkelier van Algerijnse afkomst zou hebben bedreigd.

Ook in de buurt van Parijs en in Lyon werden deze namiddag mannen aangehouden die van plan leken een aanval met een mes uit te voeren. De man van het incident in de buurt van Parijs is intussen vrijgelaten. 

Nog vandaag is een bewaker van het Franse consulaat in de havenstad Djeddah in Saudi-Arabië aangevallen met een mes. Dat nieuws van de Saudische televisie is bevestigd door de Franse ambassade. De dader is meteen opgepakt door de Saudische politie. De bewaker zou niet in levensgevaar zijn. 

Hoogste dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in heel Frankrijk is opgetrokken naar het hoogste peil: "urgence attentat" of de noodtoestand als gevolg van een aanslag. Er komt onder meer extra bewaking aan kerken en gebedshuizen. Premier Castex roept inwoners ook op om extra waakzaam te zijn. Frankrijk kent drie dreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

Frankrijk was al in shock na de brutale moord onlangs op de geschiedenisleraar Samuel Paty door een Tsjetsjeense moslimterrorist in Parijs. Ook Paty werd met een groot mes vermoord. 

Het Franse parlement heeft een speciale zitting over de nieuwe coronamaatregelen opgeschort nadat premier Jean Castex vertrokken was om een crisisberaad te houden met zijn staf. Ook president Emmanuel Macron was daarbij aanwezig.

Bekijk hier onze reporter Steven Decraene in "Het Journaal" vanuit Nice (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Macron roept op tot eenheid

Macron reisde daarna naar Nice, waar hij sprak met de burgemeester en politieagenten. Hij noemde de aanslag "een nieuwe aanval op de waarden van Frankrijk". Hij riep ook op tot eenheid, en vroeg de Fransen "niet toe te geven aan een geest van verdeeldheid en terreur".

Hij kondigde ook aan dat er binnenkort tot 7.000 militairen zullen worden ingezet om scholen en kerken te bewaken.

AFP or licensors

Het is niet de eerste keer dat Nice het toneel is van een dergelijke aanslag. Vier jaar geleden reed een moslimterrorist met een vrachtwagen in op een menigte die de nationale feestdag aan het vieren was. Daarbij kwamen 86 mensen om het leven. De dader werd toen doodgeschoten door de politie.

Moord op leraar Samuel Paty zindert na

Drie aanvallen tegen Franse doelwitten op een dag tijd, dat is wellicht geen toeval. Het gaat in Nice bovendien om de tweede erg brutale moordpartij met wellicht terroristische motieven in Frankrijk in enkele weken tijd. Eerder deze maand werd de geschiedenisleraar Samuel Paty nabij een school in Parijs op gelijkaardige wijze vermoord door een Tsjetsjeense extremist. Die was boos omdat Paty oude cartoons van Mohammed in de klas gebruikt had in een les over vrije meningsuiting. Het gaat om Deense cartoons die eerder gepubliceerd waren in het satirische magazine Charlie Hebdo.

President Macron, maar ook veel gewone Fransen, vinden het recht op meningsuiting en de scheiding van religie en staat erg belangrijk, maar die verdediging wordt door sommige moslims beschouwd als een aanval op de islam. Allerlei extremistische groepen in de moslimwereld voeren sindsdien actie tegen Frankrijk en willen een boycot tegen Franse producten. Ook de Turkse islamitische president Recep Tayyip Erdogan had daarop aangedrongen, hij heeft al langer ruzie met Macron.

Niet alle moslims zitten echter op die lijn. De Franse moslimraad "veroordeelt krachtig de terreuraanslag" in Nice en roept de Franse moslims op om de viering van de verjaardag van Mohammed af te gelasten uit solidariteit met de slachtoffers in Nice.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen