Kerkhofbezoekers brengen wortels mee voor konijn Woppie dat onkruid helpt bestrijden op kerkhof Wellen

In Wellen woont al enkele jaren een konijn op het kerkhof. Dat heeft intussen ook een naam en een hok en bezoekers brengen regelmatig een wortel voor hem mee. Woppie, het konijn, is intussen ook een onmisbare hulp geworden voor de arbeiders die op het kerkhof het onkruid bestrijden. 

De gemeente Wellen heeft een wel heel bijzonder personeelslid: een konijn. Het dier eet al vier jaar de paardenbloemen op op het kerkhof van Wellen. Sinds 2015 mogen gemeenten namelijk geen pesticiden meer gebruiken om onkruid te verdelgen. En dat betekent meer werk. Maar in Wellen helpt het konijn Woppie mee. "Woppie concentreert zich vooral op de paardenbloemen en dat is echt een grote hulp", zegt Tom Lacroix van sociale werkplaats De Wroeter. "De rest van het onkruid interesseert hem niet zo. Dat is duidelijk onze verantwoordelijkheid", lacht hij. 

Wie nu naar het kerkhof komt, brengt niet alleen chrysanten maar vaak ook een wortel mee 

Tom Lacroix, De Wroeter

"Kerkhofbezoekers kennen Woppie", gaat Tom Lacroix verder. "Ze brengen vaak ook een wortel voor hem mee. En intussen heeft iemand ook een hok gemaakt", lacht Lacroix. "Hij heeft dus ook nog een veilige plaats om te schuilen."

Als Woppie ooit overlijdt of verdwijnt, dan zet ik persoonlijk een nieuw konijn op het kerkhof

Tom Lacroix, De Wroeter

"Woppie is intussen onmisbaar geworden", zegt Lacroix. "Hij helpt ons goed en hij is leuk gezelschap. Ooit is hij ontsnapt en zat hij buiten de kerkhofmuren. Maar iemand heeft hem toen gevangen en teruggezet, ofwel terug naar binnen gelokt. Gelukkig maar! In ieder geval zet ik zelf een nieuw konijn op het kerkhof als Woppie ooit overlijdt of definitief verdwijnt," lacht Lacroix, "zo onmisbaar is ons kerkhofkonijn intussen geworden!"

Meest gelezen