Archieffoto
Derick Hudson / Getty

Herdenking voor 62 straatdoden in Brussel: "Zeker niet alleen ouderen, maar ook jonge twintigers"

Het Collectief Straatdoden eert vandaag de 62 dakloze mensen die in 2019 op straat zijn overleden in het Brusselse gewest. De herdenking is al 15 jaar lang een jaarlijkse traditie. Omdat een fysieke herdenking in het stadhuis van Brussel dit jaar niet kan, organiseert de organisatie een online herdenkingsmoment.

Kris Roels van Collectief Straatdoden vindt het vooral jammer dat de Brusselse daklozen er vandaag door de coronamaatregelen zelf niet kunnen bij zijn. "Dat is altijd een warm moment waarop ze steun vinden bij elkaar." Dat er nog steeds ieder jaar tientallen mensen die op straat leven overlijden, is schrijnend vindt hij: "Voor mij is elke straatdode er eentje te veel. Dit hoeft niet te gebeuren", zegt hij. "Ik zit al zoveel jaren in deze organisatie waarmee ik strijd voor deze mensen en die liggen mij na aan het hart. Voor mij zijn ze allemaal gelijk. De verschillende Brusselse gemeentes moeten leren om beter met elkaar te communiceren in plaats van allemaal op hun eentje te werken."

Zeg niet dakloze, maar "straatbewoner"

Ook Francine Van Beneden maakt deel uit van het collectief en herdenkt vandaag mee de overledenen. Zij leefde zelf jarenlang op straat in Brussel en maakte alles dus vanop de eerste rij mee. "Het zijn zeker niet alleen oudere mensen die op straat leven en daar sterven. Onlangs was er nog een jongeman van 22 jaar en hij was zeker geen uitzondering. Ik spreek trouwens liever over de term "straatbewoner" in plaats van dakloze. Dat klinkt wat respectvoller en heeft niet zo'n negatieve connotatie." Kris treedt haar daarin bij. Samen met de vrijwilligers van de vereniging zorgen ze ervoor dat straatdoden een waardig afscheid krijgen. "Vaak hebben ze nog amper familie of vrienden en is er niemand op de afscheidsplechtigheid. Dan zorgen wij voor wat gedichten, bloemen of een kaarsje."

Gemiddelde leeftijd 48 jaar

In 2005 werd het Collectief Straatdoden opgericht door straatbewoners, vrijwilligers, werkers uit de daklozensector en betrokken burgers die leven of werken in Brussel. Ze ijveren al jaren voor een waardig afscheid voor Brusselse straatbewoners. Het collectief beschouwt iemand die in Brussel op straat heeft geleefd en gestorven is als een straatdode. De gemiddelde leeftijd van mensen die op straat overlijden is 48 jaar. "Ze worden niet per se allemaal zwaar ziek of sterven van de kou. Maar ze kunnen door hun situatie niet de nodige hygiëne aan de dag leggen. Of ze zijn betrokken bij een ongeval op straat", weet Van Beneden.

Meest gelezen