Zonecommandant Luc Faes staat trots bij een aantal brandweervoertuigen uit de collectie

Erfgoedcollectie brandweerwagens van schroothoop gered: "Het wordt een uitdaging om ze op tijd in Ravels te krijgen"

Een unieke erfgoedcollectie van oude brandweerwagens verhuist van Aalst naar een van de vroegere legerhallen op het voormalige militair domein in Weelde Statie in Ravels. De collectie staat op dit moment in een oud fabrieksgebouw in Aalst. De brandweerwagens moesten daar voor het einde van dit jaar weg. Anders zouden ze op de schroothoop belanden. "Het wordt wel een hele uitdaging om de auto's op tijd in Ravels te krijgen", zegt Luc Faes, zonecommandant van de Hulpverleningszone Taxandria.

De collectie bevat ongeveer 130 tot 140 voertuigen. "De collectie geeft een beeld van de brandweergeschiedenis sinds het ontstaan tot nu", vertelt Luc Faes in Start Je Dag. "De collectie moest weg uit Aalst. De brandweervereniging Vlaanderen heeft dan geprobeerd de collectie te bewaren door een nieuw onderkomen te vinden. En zo zijn we bij het het gemeentebestuur van Ravels uitgekomen."

De auto's zullen in de voormalige legerhallen geplaatst worden. "Het is de bedoeling dat het een soort museum wordt. We willen dat iedereen de brandweerwagens kan bezoeken. Er zijn heel wat exclusieve stukken, die zeker de moeite waard zijn om te komen bekijken", vertelt Faes enthousiast op Radio 2 Antwerpen. 

De voertuigen moeten voor 31 december in Ravels geraken en dat wordt een hele uitdaging volgens de zonecommandant. "Op dit moment staan er al drie wagens, maar de grote verhuis vindt pas binnen enkele weken plaats. De voertuigen rijden niet meer, dus we moeten ze op een of andere manier vervoeren vanuit Aalst. De civiele bescherming heeft laten weten dat ze ons zullen helpen. We hebben ook een oproep gedaan naar alle brandweermensen om mee te helpen."

Een houten kar uit de 19de eeuw met ladder van de brandweer in Brussel, die met paarden werd getrokken

Meest gelezen