Garnalenvissers vinden zeldzame lederschildpad van wel 2 meter in hun netten

Garnalenvissers van de O.190 Reinhilde deden deze week een uitzonderlijke vondst tussen Oostende en Middelkerke. In hun netten zat plots een grote lederschildpad van meer dan 2 meter lang. Het is nog maar de 7de keer ooit dat zo'n dier in ons deel van de Noordzee is gezien. Het dier kon veilig wegzwemmen via een scheur in het net. 

De garnalenvissers konden hun ogen niet geloven toen ze de schildpad woensdagavond in hun netten vonden. "Zoiets groots hebben we nog nooit in onze netten gehad", vertelt schipper Michael Deley, "en al zeker geen schildpad". Lederschildpadden zijn uitzonderlijke dieren, ze kunnen tot bijna 2,5 meter groot worden en zijn daarmee de grootste schildpadden ter wereld. Het zijn ook de enige schildpadden die in zee leven, maar niet tot de familie van de zeeschildpadden behoren. De dieren komen nog zelden voor en zijn beschermd.

De bemanning van de O.190 Reinhilde is dan ook opgelucht dat het dier veilig is kunnen wegkomen. "Ze was niet gewond", zegt Deley. "Door het gewicht van de schildpad waren onze netten al lichtjes beginnen scheuren, later is ze er helemaal doorheen gezakt en zwom ze verder. We waren heel erg opgelucht. En die scheur in onze netten, die was in 20 minuten gerepareerd."  

(Lees verder onder de foto.) 

Zelfde schildpad als in Nederland?

Ook het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen reageert verrast op het nieuws. "Lederschildpadden zijn bijzonder zeldzaam bij ons", vertelt marien bioloog Jan Haelters. "De dieren leven van kwallen en zitten normaal in warmere zeeën. Ze komen ook amper in de buurt van de kust, behalve om eieren te leggen, maar bij ons zijn er geen broedplekken. In het verleden zijn er al 3 lederschildpadden bij ons gestrand en zijn er 3 gezien op zee. Het is dus de 7de keer pas dat er in België één opduikt. In Nederland is er de voorbije weken regelmatig wel één gezien in de Oosterschelde. Het is niet uitgesloten dat het om hetzelfde dier gaat, want ze had gelijkaardige beschadigingen op haar kop. Maar het belangrijkste is dat ze veilig uit het net is kunnen wegzwemmen."

Meest gelezen