Videospeler inladen...

Geen bezoek meer in Antwerpse ziekenhuizen: "Harde maar noodzakelijke maatregel"

Vanaf morgen is er geen bezoek meer toegelaten in de ziekenhuizen in provincie Antwerpen. Dat zijn de Antwerpse ziekenhuizen onderling overeengekomen. De maatregel komt er als gevolg van de sterke stijging van de coronabesmettingen. De ziekenhuizen hebben nu vooral de handen vol met de verzorging van de coronapatiënten.

Die Antwerpse ziekenhuizen hebben na een overleg besloten om geen bezoek meer toe te laten. Volgens Tom Van de Vreken van het Antwerps ziekenhuisnetwerk ZNA is de maatregel noodzakelijk. "We moeten alles in het werk stellen om onze patiënten te kunnen verzorgen. Dat betekent ook dat we de verspreiding van het virus in het ziekenhuis moeten kunnen afremmen, in het belang van onze patiënten en onze medewerkers. Het is een harde maatregel, maar een noodzakelijke."

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen op de maatregel voor de materniteiten, de kinderafdelingen en de palliatieve afdelingen in ziekenhuizen. Ook bij patiënten die aan het levenseinde komen, blijft er bezoek mogelijk. Een arts kan ook een uitzondering toestaan in bepaalde omstandigheden, en dan wordt de familie verwittigd. "Het gaat dan om situaties waarbij het team en de arts vinden dat bezoek echt nodig is, bijvoorbeeld als iemand heel snel achteruitgaat", legt Van de Vreken uit.

We rekenen op de medewerking van de bevolking om zo een dam op te werpen tegen het virus

Tom Van de Vreken, ZNA

De ziekenhuizen moeten nu alle zeilen bijzetten om op te schalen naar fase 2A (een fase waarin 60 procent van de bedden op intensieve zorg voor coronapatiënten worden vrijgehouden) , om de toevloed aan coronapatiënten op te vangen. "Het is nu al erg druk", zegt Van de Vreken. "We hebben dubbel zoveel personeel nodig om covidpatiënten te verzorgen, dat betekent dat het steeds moeilijker wordt om genoeg mensen te vinden."

"Voorlopig kunnen we dat nog wel aan", besluit Van de Vreken. "Daarom besloten we dat vanaf morgen geen bezoek meer mogelijk is. We rekenen op de medewerking van de bevolking om zo een dam op te werpen tegen het virus."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen