Belga: themabeeld

Gent brengt aantal thuislozen in kaart 

In Gent gaat een 40 tal-organisaties morgen op pad om de daklozen te tellen. De stad heeft nu ongeveer een idee van hoeveel mensen er geen thuis hebben, maar er zijn geen exacte cijfers. Om een duidelijker beeld te hebben organiseert Gent nu een echte telling in samenwerking met de universiteiten van Leuven en Luik, en in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

Gent heeft maar een beetje zicht op hoeveel dak- en thuislozen in de stad verblijven. Ze weet bijvoorbeeld hoeveel inwoners er een beroep doen op hulp van het OCMW. En kan in kaart brengen hoeveel mensen daarvan geen thuis hebben. Dat is maar het topje van de ijsberg, de stad vermoedt dat er nog veel meer daklozen zijn die ze nu niet kan bereiken. Met een wetenschappelijke telling wil ze dat in kaartbrengen. 

Vrijdag 30 oktober gaan 40 organisaties op pad om daklozen te tellen in Gent. Onder meer stadsdiensten, hulporganisaties, politie en NMBS doen mee. De telling gebeurt op 1 dag tijd, om een goede momentopname te krijgen. Met hulp van de universiteiten en de gegevens uit andere steden wordt dan een realistisch schatting gemaakt van het aantal daklozen én ook waar ze vandaan komen. 

Er is nu sprake van bijna 1.500 thuislozen die elk jaar in Gent verblijven voor korte of langere periodes. Dat is het aantal mensen dat gebruik maakt van de nachtopvang. Het OCMW Gent begeleidt jaarlijks een vijfhonderdtal langdurig daklozen. "Het is de bedoeling dat we met de informatie een beter beleid kunnen voeren", zegt schepen van sociale zaken Rudy Coddens (SP.A).

Als we weten wie de daklozen zijn en waar ze vandaan komen, kunnen we ze beter helpen 

Schepen Rudy Coddens (SP.A)

Hoe tel je een dakloze?

Alle organisaties die meewerken aan de telling, volgden een opleiding met duidelijke richtlijnen over hoe ze moeten tellen en wie ze mogen meetellen. Want, er zijn verschillende vormen van dak- en thuisloosheid. Niet alleen wie op straat slaapt wordt meegeteld, maar bijvoorbeeld ook wie in een opvangcentrum verblijft, in een auto of garage slaapt, noodgedwongen bij vrienden of familie logeert, of mensen die op het punt staan hun woning te verliezen. Het onderzoek gebeurt anoniem. 

Meest gelezen