Videospeler inladen...

Hoe treft corona het studentenleven? “Het is makkelijk om één specifieke groep te beschuldigen”

De Vlaamse universiteiten zullen vanaf volgende week allemaal omgeschakeld zijn naar code rood. Door de omschakeling naar afstandsonderwijs zitten studenten veel meer thuis of op kot. Maar welke impact hebben al deze maatregelen op hun vrijetijdsbesteding? VRT NWS ging praten met studenten uit Brussel en Leuven om te kijken hoe de coronamaatregelen hun studentenleven treft. “Mijn studentenleven ligt zo goed als volledig stil”, klinkt het bij één van de studenten. 

Gisteren getuigden 3 Vlaamse studenten over hun mentaal welzijn in tijden van corona.  Vandaag laten we opnieuw studenten aan het woord die vertellen hoe het gesteld is met hun studentenleven.

Verenigingen een coronaproof alternatief?

Thomas* (21) besloot samen met zijn kotgenoten om de coronaregels niet te volgen op kot.  Hij vertelt dat voor de regels verstrengd werden, het verenigingsleven een goed alternatief was om elkaar toch te kunnen zien. "Het verenigingsleven was een perfect alternatief. Alles verliep coronaproof en we hadden een veilig gevoel. We voelden ons dankbaar." Hij vindt dat het verbieden van de activiteiten voor verenigingen een slecht idee was omdat er daardoor veel meer kotfeestjes worden gegeven om elkaar toch te kunnen blijven zien. 

Abraham Belderbos (22) is voorzitter van VTK, een studentenkring in Leuven. Hij vertelt dat VTK in het begin van het academiejaar vooral heeft ingezet op de eerstejaars. Zo konden ze kennismaken in een veilige setting. De inschrijvingen voor de activiteiten die werden georganiseerd waren meteen volzet. Dit toont aan dat er een grote nood bij studenten was om deel te nemen aan sociale activiteiten, klinkt het. "Een studentenvereniging is in deze tijden misschien nog belangrijker omdat we op een veilige en verantwoorde manier het sociaal contact tussen studenten kunnen organiseren."

Bekijk hieronder de getuigenis van Thomas en Abraham: 

Videospeler inladen...

Nu er strengere maatregelen gelden voor activiteiten, probeert VTK meer evenementen online te organiseren zodat er toch nog contact tussen studenten en de kring mogelijk is. "Nu dat het strenger wordt, sturen we aan op online activiteiten of op dingen die ze alleen of per 2 kunnen doen zoals een zoektocht door Leuven of sporten" getuigt Abraham. 

Nu dat het verenigingsleven is stil gelegd, gaan meer en meer mensen zich terugtrekken in de privésfeer en daar loopt het fout

Thomas

Studententijd, niet meer de beste tijd van ons leven?

Basil (21) zit in zijn schakeljaar Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij volgt de maatregelen strikt en heeft het gevoel dat er bijna geen sociaal contact meer is tussen studenten. "Je studententijd is normaal gezien de beste tijd van je leven en dat nu is minder omdat het enkel studeren is en voor de rest is er niets anders meer."

Maar niet iedereen volgt de maatregelen even goed op. Thomas (21) getuigt over de kotfeestjes die hij organiseerde en geeft toe dat de coronaregels nog maar weinig werden gerespecteerd. "Het enige waar we zelf aan dachten was geluidsoverlast. We dachten helemaal niet aan de coronamaatregelen, voor ons was dat bijzaak." 

Bekijk hieronder de getuigenis van Basil en Thomas: 

Videospeler inladen...

Basil heeft ook wel weet van kotfeestjes, maar wil het stereotype van de feestende student nuanceren. Hij benadrukt dat studenten lang niet de enigen zijn die elkaar zijn blijven zien de laatste maanden. "Ik denk dat er in iedere leeftijdscategorie samenkomsten zijn. Wanneer 40-jarigen met 20 mensen samen voetbal zitten te kijken dan wordt er niets gezegd, maar over de studenten wordt er wel geklaagd."

We zijn ons eigenlijk heel bewust van de situatie, maar daarom hebben we gewoon de ramen afgeplakt

Thomas

Zorgt de sluiting van de horeca voor meer contacten thuis?

Charlotte* (22) heeft zelf corona opgelopen en beseft na haar besmetting waarom er zo'n strenge maatregelen zijn.  Al geeft ze toe dat het moeilijk zal zijn om die voor een lange periode te respecteren. "Nu dat alle cafés en restaurants gesloten zijn en school naar code rood is overgeschakeld, zoek je automatisch naar mogelijkheden om toch nog mensen te kunnen zien" zegt Charlotte. Ze ziet de sluiting van de horeca dan ook als een slechte zaak voor de studenten.

De cafés sluiten, gaat ons er niet van weerhouden om elkaar te zien

Charlotte

Laure Verhulst (20) studeert Communicatiewetenschappen in Leuven en zit op kot.  Zij volgt wel heel strikt de maatregelen en daardoor ligt haar studentenleven momenteel volledig stil. "Ik heb ook vrienden die elkaar nog zien, ondanks de maatregelen. Ik zeg die afspraken altijd af, maar daardoor heb ik wel het gevoel dat ik altijd degene ben die lastig doet en afzegt. Ik ben dan ook wel bang om uiteindelijk niet meer gevraagd te worden" zegt Laure. 

Bekijk hieronder de getuigenis van Charlotte en Laure: 
Charlotte is ondertussen genezen en heeft haar quarantaineperiode volledig achter de rug. Haar gezin moet wel nog in quarantaine blijven op dit moment waardoor het interview buiten plaatsvond.

Videospeler inladen...

* Charlotte en Thomas zijn schuilnamen. Ze wilden liever anoniem getuigen.

Meest gelezen