IN CIJFERS & IN KAART: De plannen van chemiereus Ineos in de haven van Antwerpen
Chemiereus Ineos heeft de nodige omgevingsvergunningen gekregen voor het zogenoemde “Project One” in de haven van Antwerpen. Dat grootschalige project omvat de bouw van twee chemische installaties in het noorden van de haven. Maar waar komen die precies, wat zal er gemaakt worden en hoeveel jobs zal dat opleveren? Een overzicht van “Project One” in kaarten en cijfers.
Ineos kennen de meeste mensen als de sponsor van de gelijknamige wielerploeg. Weinigen weten dat het verhaal van het grote chemiebedrijf vrij bescheiden begonnen is in de haven van Antwerpen, meer bepaald in Zwijndrecht.
Ineos-baas Jim Ratcliffe maakte in de jaren 1990 namelijk deel uit van het management van het toenmalige BP Chemicals. Via een zogenoemde management-buy-out richtte hij het bedrijf Inspec op en kocht daarmee in 1998 de vroegere BP-site in Zwijndrecht, van waaruit Ineos groeide tot een multinational met een omzet van 61 miljard dollar.
Werkgelegenheid
Op dit moment heeft Ineos in België bijna 3.000 werknemers. Daarmee is het de op één na grootste werkgever in de Belgische chemiesector.
Met zo’n 4.000 werknemers stelt alleen BASF meer mensen tewerk in de chemie in ons land.
Waar?
Onder de noemer “Project One” wil Ineos in het noorden van de Antwerpse haven 2 nieuwe fabrieken bouwen, vlak bij elkaar, aan het Kanaaldok:
Op het terrein waar Ineos gaat bouwen, staat op dit moment nog 49 hectare bos. Als wordt gerooid, zal het bedrijf 41 hectare bos elders moeten aanplanten. Het bedrijf heeft gezegd dat het daarnaast 14 hectare extra bos zal aanplanten.
Wat?
- Een propaandehydrogenatiefabriek (PDH) waarin propaangas wordt omgezet in propyleen. Jaarlijkse capaciteit: 750.000 ton.
- Een ethaankraker waarin ethaangas wordt omgezet in ethyleen. Jaarlijkse capaciteit: 1.450.000 ton.
Aan "Project One" hangt een kostenplaatje van zo'n 5 miljard euro. Dat is de grootste investering in de Europese chemie in 20 jaar.
Voormalig Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) heeft destijds aan Ineos-topman Ratcliffe laten weten dat zijn bedrijf voor dit project in aanmerking komt voor maximaal 8 miljoen euro aan subsidies, voor opleiding en ecologiesteun.
Tijdens de bouw zal het project werk verschaffen aan duizenden mensen. Als de fabrieken af zijn, zullen er zo'n 450 mensen worden tewerkgesteld.
Wanneer?
Als alles volgens de planning van Ineos verloopt, zullen de twee fabrieken over 5 jaar worden opgestart.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning afgeleverd voor de voorbereidende werken van Project One, zodat het terrein "bouwrijp" gemaakt kan worden.
Tegenstanders van het project zeggen dat ze naar Europa stappen om de vergunningen te betwisten, om de boskap nog tegen te houden.
Waarheen?
Als grondstof gebruiken de Ineos-fabrieken ethaan- en propaangas. Het ethaangas is een bijproduct van schaliegas dat in de VS gewonnen wordt.
Het gas wordt met een eigen vloot van 8 schepen - de Ineos Dragons, die op ethaangas werken - naar de fabrieken in Europa aangevoerd. Ineos noemt dit een "virtuele pijpleiding".
(Lees verder onder de kaart)
Het ethyleen en propyleen dat Ineos in zijn fabrieken zal maken, zal grotendeels via een groot netwerk van pijpleidingen getransporteerd naar andere fabrieken, die er verder mee aan de slag gaan.
Dat pijpleidingennetwerk verbindt niet alleen bedrijven in de haven van Antwerpen, maar staat ook in verbinding met andere fabrieken in België en de buurlanden.