Foto: GettyImages

Veel onduidelijkheid over indoor sport voor kinderen onder de twaalf: hoe zit het nu?

Indoorsporten voor kinderen onder de 12 jaar is niet altijd toegestaan. Dat bevestigt het Federaal Crisiscentrum. Er was onduidelijkheid over, omdat Vlaanderen dinsdag beslist had dat het nog steeds mogelijk was. Het federale Ministerieel Besluit van gisteravond heeft dat echter beperkt.

"We nemen het op voor onze meest kwetsbaren, voor onze kinderen. Die kunnen blijven sporten, binnen en buiten." Dat waren de woorden van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) afgelopen dinsdag op de persconferentie over de strengere coronamaatregelen in Vlaanderen. Vlaanderen had beslist dat sport onder de twaalf jaar steeds mogelijk bleef.

Gisteravond kwam er dan een federaal Ministerieel Besluit van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Dat kwam er na overleg tussen premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de verschillende gewesten. De coronamaatregelen werden op elkaar afgestemd, en de tekst werd gestemd door alle deelstaten samen.

Enkel sportlessen voor school of sportstages en sportkampen met toestemming van de burgemeester kunnen nog

Yves Stevens, crisiscentrum

Naast het beperken van winkelen tot een half uur, blijkt nu dat de regelgeving voor indoor sport voor kinderen onder de twaalf jaar strenger is dan voorzien.

Het kan enkel nog in twee uitzonderingen, is te lezen in het Ministerieel Besluit. "Zo kunnen lessen in het kader van een school, zoals turnlessen, wel nog doorgaan", zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. "Een tweede uitzondering zijn sportstages en sportkampen. Die kunnen doorgaan als er goedkeuring is van de burgemeester."

Concreet betekent het dus dat sportclubs niet zomaar binnenactiviteiten mogen organiseren voor kinderen onder de twaalf jaar. Ze mogen enkel nog sportstages en sportkampen organiseren én moeten daarvoor de toestemming krijgen van de burgemeester.

Wie besliste dit?

Onze redactie werd door verschillende sportclubs gecontacteerd met de vraag hoe het komt dat zij niet op de hoogte waren van deze extra verstrenging.

Daar is op dit moment nog geen eenduidig antwoord op. Het Ministerieel Besluit werd in elk geval goedgekeurd door de Vlaams regering. (Lees verder onder de tweet van minister-president Jan Jambon.)

Maar bronnen binnen de Vlaamse regering melden ons dat het bij de stemming mogelijk onduidelijk was dat er extra beperkende voorwaarden in de tekst werden opgenomen. Toch wijzen alle kabinetten naar het Crisiscentrum voor verdere communicatie, die de regels heeft uitgelegd. 

Meest gelezen