Twitter

Laatste Belgische Spitfire-piloot, die meegevochten heeft op D-day, is overleden

De laatste Belgische militaire piloot die heeft gevochten in het Belgische squadron van de Britse Royal Air Force (RAF), Joseph 'Jeff' Moureau, is op 99-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de luchtmacht vandaag bekendgemaakt. Joseph Moureau vocht mee bij de geallieerde landing in Normandië en haalde die dag een Duitse bommenwerper neer.

"Met droefheid neemt de Belgische luchtmacht afscheid van de laatst overgebleven Belgische Spitfire-gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog", schreef de luchtcomponent van het leger op Twitter. "Blue skies forever ..." Eerder had het 349e Belgische squadron het overlijden ook al op Twitter bekendgemaakt.

Joseph Moureau werd geboren in Jette op 13 april 1921. Hij ging samen met zijn tweelingbroer Alfred in dienst van de troepen van het Verenigd Koninkrijk in 1940. Beiden meldden zich als piloot bij de Royal Air Force (RAF).

Na een lange training kwalificeerden ze zich op de Spitfire, het beroemde Britse jachtvliegtuig. Ze werden ingezet in het 349e squadron dat voornamelijk uit Belgische piloten bestond.

D-day

Op D-day, de dag van Operatie Overlord, de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944, schoot 'Jeff' Moureau een Duitse Junker Ju88 bommenwerper neer.

Na de oorlog ging hij werken bij de civiele luchtvaartmaatschappij Sobelair, later bij Sabena. Hij vloog daar meer dan dertig jaar met alle mogelijke vliegtuigen van de nationale luchtvaartmaatschappij.

 Joseph Moureau wordt morgen begraven in Strombeek in intieme kring.

Meest gelezen