Radio 2

Leuvenaar Fabian Deckers combineert horeca met zorg: "Hopelijk kan ik mijn zaak zo overeind houden"

Tot voor de coronacrisis was Fabian Deckers cafébaas in Leuven. Tijdens de lockdown in de lente ging hij aan de slag in de zorgsector. En daar werkt hij nu nog altijd. Hij is blij dat hij die stap heeft gezet en juicht het initiatief toe om meer mensen aan het werk te zetten in de zorg. Maar hij heeft ook een paar bedenkingen. 

Fabian Deckers, de uitbater van brasserie Improvisio in Leuven, keerde tijdens de lockdown, in de lente van dit jaar, terug naar zijn oude liefde. Hij ging aan de slag als psychiatrisch verpleegkundige in het ziekenhuis Sint-Kamillus in Bierbeek. Tegenwoordig is hij lid van het mobiele team dat psychiatrische hulp aan huis biedt. Dat kon hij tot voor kort combineren met het uitbaten van zijn café.  

Niet evident

"De combinatie van beide jobs was niet evident", geeft Fabian toe. "Maar nu de horeca opnieuw gedwongen gesloten blijft én er een lockdown 2.0 dreigt, beklaag ik me de overstap niet. Werken in de zorg heeft me ademruimte gegeven. Ik heb ook heel wat nieuwe mensen leren kennen", stelt Fabian. "Bovendien heb ik nu een vast loon. Ik hoop dat ik daarmee mijn zaak kan doen overleven. Want een heropening zit er voor het einde van dit jaar niet in", vreest hij. 

Werken in de zorg heeft me ademruimte gegeven. Ik heb ook heel wat nieuwe mensen leren kennen
Fabian Deckers

Aanrader

De afgelopen week hebben zich volgens de Vlaamse overheid ruim 780 mensen in Vlaams-Brabant kandidaat gesteld om in de zorg te gaan werken. Raadt Fabian zo'n overstap naar de zorg aan? "Ik zou het riskeren", antwoordt hij. "Maar ik hoor ook bedenkingen bij de mensen die in de zorg werken. Ze vragen zich af waarom er nu plots wél geld is om extra mensen aan te trekken. Het personeelstekort in de zorg bestaat al lang. En ze stellen zich ook de vraag wat deze nieuwe, tijdelijke krachten concreet zullen kunnen doen." 

Meest gelezen