Liveblog - Wetstraatjournalist Bart Verhulst: "Lockdown lijkt onvermijdelijk", ziekenhuizen slaken noodkreet

In totaal liggen nu 5.924 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie in ons land. De vorige piek dateert van 6 april. Toen lagen 5.759 besmette mensen in de ziekenhuizen. De roep om een algemene lockdown klinkt steeds luider, maar premier Alexander De Croo (Open VLD) wou in de Kamer vandaag nog niet vooruitlopen op het Overlegcomité van morgen. Intussen is bekend geraakt dat professor Lieven Annemans zelf opgestapt is uit het adviesorgaan Celeval. Volg het nieuws over het coronavirus in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Lockdown onvermijdelijk? Bart Verhulst blikt vooruit naar Overlegcomité

"Dit wordt een vergadering zonder taboes": dat hoort Wetstraatjournalist Bart Verhulst bij alle regeringen, in aanloop van de vergadering van het Overlegcomité van morgenmiddag. Momenteel is de coronacommissaris de laatste cijfers en adviezen van experten aan het verzamelen. "Deze adviezen zijn beenhard, horen we", zegt Verhulst in "Het Journaal".

Twee dingen zijn hem vandaag opgevallen: de premier die in de Kamer een nieuwe lockdown niet uitsloot en de druk van de ziekenhuizen. "Een lockdown lijkt onvermijdelijk."

Hoe zal die lockdown er dan uitzien in vergelijking met die van maart-april? Zal het onderwijs deze keer open blijven? En wat met de winkels? "De niet-essentiële verplaatsingen liggen zeker op tafel", denkt Verhulst. Ook de "regel van vier" gaat mogelijk op de schop. "De politiek moet een evenwicht zoeken tussen de gezondheidszorg overeind houden, de economie zo veel mogelijk overeind houden en het mentale welzijn", weet Bart Verhulst.  

Morgen komt het Overlegcomité bijeen om 13 uur. Enkele uren later worden we wellicht iets wijzer.

Bekijk hieronder het gesprek met Bart Verhulst in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Belgische ziekenhuizen: "Versterking lockdown-maatregelen is de énige optie"

De Belgische ziekenhuizen slaken een gezamenlijke noodkreet. "De situatie in de Belgische ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging", schrijven ze samen in een persbericht. Ze vragen aan de politiek om nu meteen maatregelen te nemen. "De versterking van de lockdownmaatregelen is niet langer een mogelijke optie, het is de énige optie. Het is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken, als we daarvoor nog de tijd hebben."

Een lockdown is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken 

Belgische ziekenhuizen

Want het ziet er niet goed uit, schrijven ze. Over 7 à 10 dagen zal de maximumcapaciteit van de intensieve zorg overschreden zijn. "Wij zullen dan verplicht worden keuzes te maken. De ene patiënt zal dan betere zorg krijgen dan de andere. Er zal geen ander alternatief zijn." Er wordt volgens de ziekenhuizen wel aan oplossingen gewerkt - denk aan noodhospitalen op parkings of kamers in woonzorgcentra. "Maar bedden zijn niet het voornaamste probleem. Wel het personeel om de patiënten te verzorgen. Het is duidelijk dat deze situatie niet lang meer houdbaar is."

Ze beseffen dat een lockdown een zware impact heeft op de samenleving, maar denken dat het "de enige effectieve manier" is om de verspreiding van het virus te stoppen. "We spreken hier over het verschil tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten." De brief eindigt met een vraag aan onze regering: "Waar wil u deze helse spiraal stoppen?"

Waar wil u deze helse spiraal stoppen?

Belgische ziekenhuizen

Niet alleen de ziekenhuizen smeken om een lockdown in te voeren, de druk komt nu van verschillende kanten. Lees hier meer: 

Europees president Charles Michel wil gezamenlijke Europese strategie voor coronatests en vaccinaties

Vanavond hebben de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie via videoverbinding overlegd over de aanpak van de corona-epidemie, nu elk land weer in meer of mindere mate getroffen wordt. Europees president Charles Michel wil dat er een gezamenlijke Europese strategie komt, onder meer voor coronatests en voor vaccinaties. 

"Al 19 landen hebben ook een coronawaarschuwingsapp en het is de bedoeling dat op termijn die apps van de buurlanden ook met elkaar kunnen communiceren", legt VRT-journalist Rob Heirbaut uit. "De Europese Commissie gaat 100 miljoen euro uittrekken om voor alle landen sneltests aan te kopen. Dat zal ook gebeuren voor het vaccin en daar moet er dan een strategie ontwikkeld worden voor het toedienen van die vaccins." 

De Europese commissie maakt ook 220 miljoen euro vrij om coronapatiënten in een andere lidstaat te behandelen als dat nodig zou zijn. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd. 

De leiders spraken af om geen binnengrenzen te sluiten nu opnieuw meer landen in lockdown gaan. 

Bekijk de toelichting door Rob Heirbaut in "Het Journaal Laat": 

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Vier weken zullen niet volstaan"

Net zoals premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) dat er  nog een hele tijd strenge maatregelen nodig zullen zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

"Ik ga niet speculeren (over wat er morgen op het Overlegcomité beslist zal worden)", zei hij bij de Franstalige openbare omroep RTBF. "Maar één ding is zeker: vier weken zullen niet volstaan. Wanneer je naar de voorspellende modellen van de epidemiologen kijkt, gaat het -met het type van maatregelen dat we nemen- minstens 8 weken duren. Ik zeg niet dat we morgen gaan beslissen dat het over een periode van 8 weken gaat, maar iedereen moet weten dat dit over een inspanning op lange termijn gaat." 

"De maatregelen moeten verstrengd worden en daarnaast moeten we ook op nog langere termijn beginnen nadenken", benadrukte Vandenbroucke. 

Verplichte transfer van coronapatiënten tussen ziekenhuizen goedgekeurd

De plenaire Kamer heeft unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd met verschillende noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Het gaat onder meer over de organisatie van de sociale verkiezingen vanop afstand en de verplichte transfer van patiënten tussen ziekenhuizen.

Er is ook een amendement goedgekeurd waardoor studenten die bijklussen in de zorgsector of het onderwijs die uren niet moeten mee rekenen in de 450 uren die ze maximaal als jobstudent mogen presteren. Die maatregel geldt tot en met maart 2021.

Coronacommissaris: "Morgen laatste kans om heel duidelijke extra maatregelen te nemen"

Na de virologen en de ziekenhuizen geeft nu ook coronacommissaris Pedro Facon een niet mis te verstane boodschap aan de politici die morgen de coronatoestand in het land zullen evalueren.  Hij spreekt over "een laatste kans om extra maatregelen te nemen" en roept het Overlegcomité van morgen op om de feiten goed te bekijken en op basis daarvan verregaande maatregelen te nemen.

Intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven): "Veel erger dan eerste piek en geen enkele trend tot afbuiging curve"

Volgens Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven, is de situatie op dit moment "veel erger dan de eerste piek".  Dat heeft hij gezegd in "Het Journaal". "Er is geen enkele trend tot afbuiging, we hebben nog niets gezien van effect (van de strengere maatregelen die al doorgevoerd zijn, red.). De toestand in de ziekenhuizen is dramatisch en er moet iets gebeuren." 

Intussen moeten er alweer niet-dringende behandelingen en operaties uitgesteld worden om de toevloed aan Covid-patiënten te kunnen opvangen. "We kunnen behandelingen even uitstellen, maar dat kan niet oneindig lang. We moeten hier zo snel mogelijk uit geraken, we moeten de Covid-patiënten uit onze ziekenhuizen krijgen", benadrukt Meyfroidt. 

Waar in de ziekenhuizen echt voor gevreesd wordt, is dat ze zo overspoeld zouden worden door Covid-patiënten dat zelfs de grote capaciteit op een bepaald moment op is en niet iedereen meer verzorgd kan worden. 

We kunnen geen handen bij toveren. Er moet iemand naast het bed kunnen staan om voor die mensen te zorgen.

Die capaciteit van 2.000 intensieve zorg-bedden zullen de ziekenhuizen volgens Meyfroidt "zo dynamisch mogelijk" proberen te benutten. "Maar dat is heel moeilijk te organiseren en vraagt heel veel technische aanpassingen. Waar de bottle neck in de eerste golf bij het materiaal zit, zijn het nu de mensen. We kunnen geen handen bij toveren. Dit gaat niet over noodziekenhuizen bouwen, er moet iemand naast het bed kunnen staan om voor die mensen te zorgen." 

Bekijk het gesprek met Geert Meyfroidt: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen