59 lichamen gevonden in verschillende massagraven in Mexico

In de Mexicaanse deelstaat Guanajuato, in het centrum van Mexico, zijn bijna 60 lichamen ontdekt in verschillende massagraven. De meeste slachtoffers zijn jong, sommige nog tieners. Dat er zoveel slachtoffers vallen in de deelstaat Guanajuato, is het gevolg van de machtsstrijd tussen twee drugskartels. 

In de Mexicaanse deelstaat Guanajuato zijn 59 lichamen gevonden in verschillende massagraven. Dat zegt de onafhankelijke nationale commissie voor de opsporing van personen (CNB). "De meeste slachtoffers lijken erg jonge mensen te zijn, sommige wellicht nog tieners", aldus Karla Quintana, CNB-hoofd van de gemeente Salvatierra, waar de massagraven werden ontdekt.

(Lees verder onder de foto)

Families van vermiste personen richten vaak hun eigen zoekgroepen op.

Families van vermiste personen in Mexico moeten meestal zelf op zoek naar de vermisten en richten daarom vaak hun eigen zoekgroepen op. Zij verzamelen informatie en onderzoeken mogelijke graven. Zo'n twee weken geleden kregen de autoriteiten informatie over de ontdekking van een mogelijk massagraf. De uitgravingen begonnen kort daarna. Meer dan 80 mensen werden hiervoor ingezet en er werden 52 opgravingen uitgevoerd, waardoor uiteindelijk de lichamen werden gevonden. 

De meeste slachtoffers lijken erg jonge mensen te zijn, sommige wellicht nog tieners

Karla Quintana, CNB-hoofd van de gemeente Salvatierra

Karla Quintana noemt het "een trieste en vreselijke ontdekking". Ze voegt er ook nog aan toe dat het werk zal worden voortgezet en dat er waarschijnlijk nog meer graven gevonden zullen worden. De opgraafplaatsen worden bovendien door de politie beveiligd, uit schrik voor gewapende bendes.

Het is tot nu toe het grootste massagraf dat in Guanajuato werd gevonden. In andere delen van Mexico zijn er echter al grotere massagraven opgegraven.

Dat er zoveel slachtoffers vallen in de deelstaat Guanajuato, is het gevolg van de machtsstrijd tussen twee drugskartels, Jalisco Nueva Generación en Santa Rosa de Lima. Die strijd is de laatste maanden nog opgelaaid.

Meest gelezen