BELGA

Noodplan in de maak om toevloed coronapatiënten op te vangen: "Volgende week gaan we over de 2.000 intensieve bedden"

De ziekenhuizen staan zwaar onder druk en dus werkt onze federale overheid aan nieuwe maatregelen om de toevloed aan coronapatiënten op te vangen. Want de vrees is dat de maximale capaciteit van 2.000 bedden op intensieve zorg niet zal volstaan. “Het lijkt erop dat we daar volgende week gaan over gaan", zegt intensivist in het UZ Leuven Geert Meyfroidt.

Bijna 1.000 coronapatiënten liggen momenteel op intensieve zorg. Als de huidige trend zich doorzet, zijn dat er eind volgende week 2.000. Daarom moeten alle ziekenhuizen op korte termijn overstappen naar fase 2B van de noodplanning. 

Fase 2B?

Fase 2B betekent dat er alles samen 2.000 intensieve bedden moeten worden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Daarmee is echter de maximumcapaciteit bereikt, en de vrees leeft dat dat niet zal volstaan om de komende weken de toevloed aan coronapatiënten op te vangen. “Als we daar over gaan, moeten we zo slim mogelijk omgaan met die 2.000 bedden,” benadrukt Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven, in "De Ochtend" op Radio 1.

Daarom wordt er gezocht naar manieren om, als dat kan, patiënten sneller van intensieve zorg over te brengen naar gewone verpleegafdelingen. “Dat betekent bijvoorbeeld: patiënten aan de betere hand op tussenafdelingen leggen.” Daar zouden een paar 100 speciale bedden moeten bijkomen voor coronapatiënten.

De idee is om intensieve zorg zoveel mogelijk voor te behouden voor patiënten die zeer zware zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze intensief beademd moeten worden of er sowieso heel erg aan toe zijn. 

Je gaat niet sterven aan een gebroken been

Geert Meyfroidt, Intensivist UZ Leuven

De maatregelen zullen hoe dan ook wel een invloed hebben op overige medische ingrepen. “Je gaat niet sterven aan een gebroken been, en dringende zorg kunnen we ook goed organiseren,” verzekert Meyfroidt. Maar, "het gaat over mensen die voor een geplande operatie staan, die wel kunnen wachten, maar niet wekenlang. Daarom moeten we zo snel mogelijk uit deze situatie raken.”

Meyfroidt vreest overigens ook dat de zorg kritiek gaat krijgen, “omdat patiënten lang zullen moeten wachten, omdat ze getransfereerd zullen worden naar een ander landsdeel, omdat ze op een tussenafdeling zullen terechtkomen, of geen bezoek zullen krijgen.” 

Bekijk hier het gesprek met intensivist Geert Meyfroidt in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek met intensivist Geert Meyfroidt in "De Ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen