Archieffoto

Fors meer leerlingen en leerkrachten met corona, "maar besmetting gebeurt meestal buiten de school"

Het aantal leerlingen en leerkrachten dat besmet is met het coronavirus is de afgelopen tijd sterk gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's), zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Het merendeel van de besmettingen is volgens de CLB's te herleiden tot buiten de schoolmuren. "De (verlengde) herfstvakantie komt op het juiste moment."

Dat de coronacijfers in het onderwijs (ook) de slechte kant op gaan, stond al in een rapport dat afgelopen zondag op het bureau van minister Weyts belandde. Het is door dat rapport - waar VRT NWS gisteren over berichtte - dat de minister prompt besliste de herfstvakantie te verlengen tot en met 11 november. 

De meest recente cijfers tonen een verdere stijging van het aantal besmettingen. In de periode tussen 12 oktober en 25 oktober werd er bij 4.964 leerlingen (0,41%) en 1.612 personeelsleden (0,98%) een positieve covidtest afgenomen. Ter vergelijking: twee weken eerder ging het nog om respectievelijk 1.795 en 411. En ook het aantal dat in quarantaine moet stijgt. De afgelopen twee weken ging dat om 24.698 leerlingen (2,06%) en 1.975 personeelsleden (1,2%). 

Als de epidemie wild om zich heen slaat in de brede samenleving, worden ook leerkrachten en leerlingen besmet

"Deze cijfers bevestigen dat scholen geen eilanden zijn", zo klinkt het in een persbericht van minister Weyts. "Als de epidemie wild om zich heen slaat in de brede samenleving, worden ook leerkrachten en leerlingen besmet. De laatste twee weken zijn de cijfers binnen de scholen dan ook geëvolueerd in de richting van het niveau van de brede samenleving, al blijven ze wel lager."

De meeste besmettingen blijken volgens de CLB's - die de contactopsporing van leerlingen voor hun rekening nemen - wel te herleiden tot buiten de schoolmuren. De voornaamste reden om iemand te testen blijkt - naast het hebben van symptomen - namelijk nauw contact met een gezinslid dat besmet is. Binnen de scholen worden er relatief weinig clusters aangetroffen, zo klinkt het.

De coronacurve in de algemene samenleving moet naar omlaag

“De herfstvakantie komt op het goede moment", zegt minister Weyts. "We creëren met die verlengde vakantie nu een time-out voor de scholen. Tegelijkertijd beperken we de sociale contacten, om de coronacurve opnieuw te doen dalen. De besmettingen bij leerlingen en personeelsleden zitten nog altijd lager dan in de brede samenleving: scholen zijn nog steeds gecontroleerde omgevingen waar de maatregelen goed worden toegepast. Maar de coronacurve in de algemene samenleving moet wel naar omlaag”.

Geen halftijds afstandsonderwijs?

En wat dan met het idee om halftijds afstandsonderwijs te geven in het derde tot het zesde (of zevende) middelbaar, zoals verschillende experts vroegen in het rapport van afgelopen zondag? Daar lijkt de minister voorlopig (nog) niet op in te gaan. Gisterenochtend benadrukte hij alvast in "De ochtend" op Radio 1 dat elke school die beslissing zelf kan nemen.  

(Her)beluister hier het gesprek met Weyts in "De ochtend" gisteren:

De liberale vakbond VSOA Onderwijs vindt het onbegrijpelijk dat dat plan niet overal wordt uitgerold. "Tijdens het sociaal overleg gisteren gaf de minister evenwel te kennen dat hij eerst het effect van de huidige maatregelen wenst af te wachten. Hier laat men dus een kans onbenut om een verdere opmars van het aantal besmettingen terug te dringen", hekelt de vakbond, die er nog op wijst dat op deze manier "de beleidsverantwoordelijkheid nog maar eens wordt doorgeschoven naar de scholen zelf".

Meest gelezen