"Tijd voor noodrem" en "samenleving moet stilgelegd worden": roep om lockdown zoals in maart klinkt luider en luider

"Het is tijd voor een noodrem", zegt viroloog Marc Van Ranst. "De samenleving moet stilgelegd worden", klinkt het ook bij de Belgische ziekenhuizen en bij Margot Cloet, topvrouw bij Zorgnet-Icuro. De roep om een nieuwe lockdown klinkt luider en luider. "We vragen een lockdown zoals in maart. Dat wil zeggen: de scholen dicht, niet-essentiële winkels dicht, alle niet-essentiële verplaatsingen verboden."

De nieuwe, strengere regels zijn nog maar net van kracht gegaan of de roep om een volgende stap klinkt al. En die volgende stap is een nieuwe lockdown, zeggen Marc Van Ranst en Margot Cloet. 

De situatie is kritiek in de gezondheidszorg

Marc Van Ranst - viroloog

"Uit de meest recente Sciensano-data komt geen enkel goed nieuws. Er is geen enkele aanwijzing dat de momenteel genomen maatregelen reeds enig effect hebben. De situatie is kritiek in de gezondheidszorg. Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown", schrijft de viroloog op Twitter. 

Wachten is volgens Van Ranst te gevaarlijk. "Dan sta je weer 10 à 14 dagen verder en is het onheil helemaal geschied. Je moet durven om een maatregel te veel te nemen, die kan je dan eventueel later terugschroeven."

Videospeler inladen...

In een open brief van alle Belgische ziekenhuizen schemert die benarde gezondheidssituatie door. "De situatie in de Belgische ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging." 

Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, voegt daaraan toe: "Het zorgsysteem is aan het crashen. Zowel in de ziekenhuizen als in de woonzorgcentra zullen de volgende weken bijzondere inspanningen geleverd moeten worden. We zien een stijging in het aantal opnames, hebben een tekort aan personeel. We gaan keuzes moeten maken tussen mensen die verzorgd kunnen worden en mensen die niet verzorgd kunnen worden. Dat zijn zware keuzes. Er zullen wellicht ook mensen sterven", klinkt het weinig bemoedigend. "We zoeken naar manieren om de intensieve zorg te ontlasten, maar die plannen zijn niet oneindig en zullen onvoldoende zijn."

Videospeler inladen...

Er moet een stevig signaal komen dat de samenleving helemaal stilgelegd wordt

Margot Cloet - Zorgnet-Icuro

En dus klinkt ook hier de noodkreet aan de politiek: "Doe iets". "De versterking van de lockdownmaatregelen is niet langer een mogelijke optie, het is de énige optie. Het is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken, als we daarvoor nog de tijd hebben", zeggen de ziekenhuizen. "Er moet een stevig signaal komen dat de samenleving helemaal stilgelegd wordt", vult Cloet aan. Een lockdown dus. "Alle scholen dicht, niet essentiële verplaatsingen en activiteiten verboden, alle niet-essentiële winkels dicht. Dit is echt wel noodzakelijk om het virus te stoppen in onze samenleving."

"Hoe sneller, hoe beter", benadrukt Cloet. "Er is geen tijd om te talmen. De open brief van de ziekenhuizen eindigt met een vraag aan de regering: "Waar wil u deze helse spiraal stoppen?".

Er is geen tijd om te talmen

Margot Cloet - Zorgnet-Icuro

Eenzelfde geluid is ook te horen bij Dirk Devroey, decaan van de faculteit Huisartsengeneeskunde van de VUB. Hij noemt de huidige situatie "een ramp". "De komende weken gaan we moeten ondergaan. Dit komt niet goed als we niet heel snel doordringende maatregelen nemen. Voor mij is een lockdown de beste oplossing."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen