Stad Gent verplicht middelbare scholen afstandsonderwijs in te voeren

Gentse scholen moeten na de verlengde herfstvakantie overstappen op deeltijds onderwijs op afstand. Meteen na de vakantie is 2 dagen online les volgen voor alle leerlingen van de 2e en 3e graad verplicht. De lesweken erop komen leerlingen in groepen om beurt naar school.

Stad Gent verplicht alle middelbare scholen om met afstandsonderwijs te beginnen voor oudere leerlingen. Als er minder mensen op school zijn, kan dat mogelijk een verschil maken in de verspreiding van het coronavirus. "Na de herfstvakantie, 12 en 13 november, blijven de leerlingen van de 2e en 3e graad thuis en volgen online les. De weken erop komt er deeltijds afstandsonderwijs.", zegt Gents schepen van onderwijs Elke Decruyenaere (Groen).  "De beslissing komt er op advies van experten en virologen."

Vanaf 16 november moeten Gentse middelbare scholen helemaal overschakelen op deeltijds onderwijs op afstand. Daarbij komen de leerlingen en leerkrachten een aantal dagen naar school en niet allemaal tegelijk. Enkele scholen voor buitengewoon onderwijs krijgen een uitzondering. 

Uniforme en duidelijke regels

In principe mogen middelbare scholen zelf beslissen of ze afstandsonderwijs organiseren of niet. Heel wat Gentse middelbare scholen namen zelf al het initiatief om dat te doen na de herfstvakantie. "Maar er waren nog scholen die aarzelden en als lokaal bestuur vonden we het nodig om die over de streep te trekken", zegt schepen Decruyenaere. "De cijfers zijn verontrustend, we moeten ingrijpen." De regels gelden nu dus voor alle middelbare scholen. Voor kwetsbare leerlingen komen er wel uitzonderingen. 

Meest gelezen