Stef Wijnants over voetbalcompetitie: “Als het profvoetbal wil blijven spelen, bied het dan gratis op tv aan aan iedereen”

Terwijl de ziekenhuizen de toevloed aan COVID-19-patiënten niet meer aankunnen en de vrijetijdssector volledig platgelegd wordt gaat het profvoetbal onverstoorbaar door. Voetbaljournalist Stef Wijnants begrijpt dat vele mensen het onverantwoord vinden dat er nog steeds gevoetbald wordt maar pleit er op Radio 2 Limburg ook voor om niet te snel te polariseren.

“Ik begrijp dat er heel veel kritiek is. Als alle andere vrije tijdssectoren worden gesloten, ook met professionals, waarom zouden dan de voetballers wel nog mogen spelen? Die vraag is zeker legitiem. Het helpt ook niet dat het imago van het voetbal hier de laatste jaren al flink wat deuken heeft opgelopen. En zij mogen dus nog wel doorgaan?  Alle begrip dat er vragen gesteld worden. Maar we moeten ook het kind niet met het badwater weggoooien. Ik vind dat er te snel en te veel gepolariseerd wordt. Het is niet “omdat mijn vrijetijds­besteding niet kan doorgaan dat uit solidariteit dan de jouwe ook niet mag doorgaan”. Sommige sectoren worden helaas harder getroffen dan anderen.”

Afzondering

Wijnants beseft dat de vele tests bij besmettingen bij spelers en entourage een doorn in het oog zijn en dat vele clubs ook getroffen worden door besmettingen. Het voetbal heeft zelf wel maatregelen genomen.

“Wat is de situatie? Voetbalmatchen zonder publiek zijn niet gevaarlijk voor de verspreiding van het virus. Dat zeggen tenminste toch alle virologen.  Hiervoor bewegen er weinig mensen van plaats A naar plaats B. Bovendien kost het dit keer de maatschappij weinig of niets. Er moet bijvoorbeeld geen politie ingezet worden. 

Voetballers worden ook veel getest. Uiteraard moeten de analyses van de tests voor primaire sectoren voorrang hebben in de laboratoria maar als die de testcapaciteit aankunnen moet de testing misschien toch kunnen. De clubs betalen het ook zelf. Voor een keer wordt het voetbal dan niet bevoordeeld.

En je kan nog een stap verdergaan. Als ze echt willen blijven spelen kunnen de clubs zich de komende tijd met een beperkte groep in een hotel afzonderen. Dat is niet nieuw hé? Als er een groot kampioenschap is (EK of WK ) zijn ze ook voor lange tijd weg van huis. Ze zien hun familie of vrienden dan ook niet. Ik zou zeggen : ze verdienen genoeg geld en de hotels waarin ze zouden verblijven zullen geen krotten zijn. Op die manier hebben ze geen contact met de buitenwereld.”

Gratis op TV

Stef Wijnants denkt dat het profvoetbal op tv de mensen in de komende winterperiode nog wat verstrooiing kan bieden en doet dan ook een opmerkelijk voorstel : Laat iedereen gratis op tv kijken.

“Uiteraard draait het om geld en de voetbalwereld staat bij vele mensen symbool voor geldklopperij. De enige inkomsten die clubs nu haast hebben is het TV-geld, daarmee overleeft het nu. Misschien dat er een signaal kan komen want het voetbal speelt voor heel veel mensen een sociaal belangrijke rol. Waarom laat je de honderdduizenden Vlamingen het voetbal niet op tv volgen? Alleen gaat dat voor heel wat mensen niet want die live-matchen zitten achter een betaalzender en niet iedereen kan dat betalen. Eigenlijk zouden de rechtenhouders hun kanalen moeten openzetten voor iedereen. Wie dat gaat betalen en wie de huidige abonneehouders gaat compenseren is een andere vraag maar zo kan het voetbal de vele liefhebbers in de donkere maanden nog wat ontspanning aanbieden en blijven er weer mensen thuis. “

Meest gelezen