Studenten Odisee Sint-Niklaas werken mee in triagecentra: “blij dat we ons steentje kunnen bijdragen”

Nu de tweede coronagolf volop woedt, en er veel tests moeten worden afgenomen, werken ook studenten verpleegkunde mee in de triagecentra. Van de Odisee Hogeschool Sint-Niklaas gaat het om 14 van de 40 vierdejaarsstudenten. Naast hun stage op weekdagen, draaien ze in het weekend mee in de testcentra in en rond Sint-Niklaas. 

De Odisee Hogeschool heeft haar vierdejaarsstudenten verpleegkunde gevraagd om in de triagecentra mee te werken, voor het vak maatschappelijke dienstverlening. Van de 40 studenten gingen er 14 heel enthousiast op de vraag in, zegt Catherine Decraene van Odisee Sint-Niklaas aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Op weekdagen zijn ze voltijds bezig met hun gewone stage, en in het weekend werken ze mee in de triagecentra."

Ze verdienen echt een pluim
Catherine Decraene van Odisee Sint-Niklaas

Ook van de Odisee-campus in Brussel zijn er studenten verpleegkunde aan het werk in de testcentra. Studenten van de campus Aalst zijn stand-by, en kunnen inspringen waar en wanneer het nodig is. De 14 studenten uit Sint-Niklaas werken in de testcentra in Lochristi, Dendermonde, Antwerpen-Zuid en Sint-Niklaas zelf.  

“Voor het vak ‘maatschappelijke dienstverlening’ gaan studenten soms werken in een callcenter van de zelfmoordlijn bijvoorbeeld, maar het werk in een triagecentrum vinden ze heel erg nuttig," zegt Catherine. "Ze zijn heel blij dat ze hun steentje kunnen bijdragen. Soms is het hard en veel werk: tot 70 tests afnemen in vier uur tijd. Zo leren ze ook snel en efficiënt werken.”

Rugzakje mee naar huis

“Voor de jongeren is het meteen in de harde realiteit staan”, zegt Decraene nog. “Ze werken mee in de administratie, aan het onthaal, maar ze nemen ook zelf tests af, en assisteren dokters. Ze voelen dat veel mensen ongerust zijn, en proberen hen dan ook wat gerust te stellen. Dat is niet niks voor die jongeren, en ze dragen dat wel mee naar huis. Maar het stoort hen niet, zeggen ze, want ze voelen zich heel nuttig, en het geeft hen echt een warm gevoel dat ze kunnen meehelpen en meewerken. Ze zijn ook genoeg beschermd om in die testcentra zonder al te veel risico te kunnen meewerken, maar het valt toch niet te onderschatten.” 

Meest gelezen