AFP or licensors

Frankrijk opnieuw in greep van terreur: "Achter de schermen speelt nog steeds aanzienlijke dreiging" 

Terreur is terug van nooit weg geweest in Frankrijk, zo lijkt het wel, nadat vandaag drie mensen op gruwelijke wijze werden vermoord in een kerk in Nice. "Achter de schermen speelt inderdaad nog steeds een aanzienlijke dreiging", duidt terreurexperte Bibi van Ginkel. VRT-reporters Jens Fransen en Steven Decraene zijn in Nice. 

Nadat eerder deze maand de geschiedenisleraar Samuel Paty werd onthoofd door een Tsjetsjeense moslimterrorist, werden vandaag drie kerkgangers in Nice op gruwelijke wijze vermoord, vermoedelijk door een jonge Tunesiër die nog niet lang geleden in Frankrijk aankwam.

"Het onderzoek naar de man en zijn motieven loopt nog volop", zegt onze verslaggever in Nice Jens Fransen. "Op de plaats van de aanslag zijn nog rechercheurs in de weer met koffers, en we gaan er ook van uit dat de dader nog volop wordt ondervraagd."

Bekijk hier het verslag van Jens Fransen over de aanslag in Nice:

Videospeler inladen...

"Is deze man met een specifiek doel naar Frankrijk gereisd, omdat hij een opdracht meekreeg? Of is het een migrant die vanuit Tunesië op zoek was naar een beter leven in Frankrijk -al is Tunesië niet een land waaruit normaal gezien vluchtelingen worden opgenomen? Het is uiteraard belangrijk om dat te achterhalen", zegt internationale terreurexpert Bibi van Ginkel in "De wereld vandaag".  

Escalatie

"Bij de eerste aanslag tegen geschiedenisleraar Samuel Paty lijkt er een directe aanleiding te zijn geweest. Vervolgens zijn we terechtgekomen in een escalatie. Niet alleen in het politieke discours, maar ook omdat er meer aanslagen op volgen. De vraag is: is dit aangestuurd en zit er een plan achter? Of gaat het om copycat-gedrag, waarbij mensen anderen nadoen, vanuit een verwant gedachtengoed?" 

Van Ginkel wijst er op dat er al een waarschuwing was gericht tegen de basiliek van Nice. Toch werden de kerken niet gesloten. Intussen zijn ze dat wél, en binnenkort zullen ze ook worden beveiligd, zo liet de Franse president Emmanuel Macron weten. Volgens Van Ginkel lijkt het er ook op dat er via het communicatiekanaal van Al Qaeda bepaalde dreigingen zijn geuit. "Dit incident kan heel goed aanleunen bij het gedachtengoed dat Al Qaeda uitdraagt", zegt ze. 

Frankrijk lag de voorbije dagen op ramkoers met moslimhardliners, sinds de moord op Samuel Paty.  De Franse president Emmanuel Macron zei dat "Frankrijk de karikaturen van Mohammed zou blijven verdedigen, in naam van de vrijheid van meningsuiting". "Frankrijk heeft zich daarmee mogelijk tot een doelwit gemaakt van moslimextremisten", zegt ook Jens Fransen in Nice.   

Internationaal terreurexperte Van Ginkel is bang dat de situatie, maar ook het politieke discours, kan blijven escaleren. "Een samenleving die onder spanning staat -zoals nu ook met de coronacrisis- en een overheid die onder spanning staat: dat is in het algemeen geen goede basis voor een afgewogen en gebalanceerde respons", zegt ze. "Bovendien heeft Frankrijk al een geschiedenis waarbij behoorlijk hard wordt opgetreden en de balans en de mensenrechten niet altijd meer in acht worden genomen. Op de lange termijn is dat niet bevorderlijk." 

Op dit moment is er veel gewapende politie op straat, in de TGV-stations en op de luchthaven, stelt Jens Fransen vast in Nice. De komende dagen kunnen tot 7.000 mensen worden ingezet bij kerken en scholen, al zal dat een tijdelijke maatregel zijn. 

Vannacht gaat in Frankrijk de lockdown in, in de strijd tegen het coronavirus. "Maar daar is in de uren daarvoor in Nice nog niets van te zien", zegt Fransen. "Mensen komen nog naar de basiliek, en willen praten over wat er gebeurd is." 

Ook Steven Decraene is in Nice. Bekijk hier zijn bijdrage in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen