Verpleegkundige Yannick Eurlings op covidafdeling in het ZOL: “Waanzin dat we in deze situatie zijn terechtgekomen”

Verpleegkundige Yannick Eurlings stuurde een noodkreet naar de redactie van Radio 2 Limburg. Het is alle hens aan dek in het ziekenhuis en toch merkt hij iedere dag dat mensen de ernst van de situatie niet inzien. In het middagprogramma deed hij zijn verhaal.

“Het water staat ons niet aan de lippen, het komt al hoger,” windt hij er geen doekjes om. “De afgelopen week is het zeer snel gegaan. Dit is erger dan de eerste golf. Maart, april en mei waren al bijzonder zwaar maar dit is echt een tsunami. Als er op korte termijn niets gebeurt, dan gaan we verdrinken.”

Lockdown

Yannick onderschrijft de kreet om weer over te gaan naar een echte lockdown. Hij ziet nog te veel mensen die te veel contact hebben met elkaar, en dan komt het niet goed. “Zoals het nu is, werkt het niet. We zijn voor de tweede keer de dupe. We willen goede zorg verstrekken maar zo gaat het niet lukken. Ik denk dat een echte lockdown de enige oplossing is.”

De verhalen zijn bijzonder hard. “Je ziet mensen op eigen kracht binnenwandelen. Enkele dagen later hebben ze beademing nodig, moeten ze op hun buik liggen en dan krijg je 5 dagen later de melding dat je een patiënt hebt moeten afgeven. Het is zeer confronterend.”

Volhouden

In de eerste golf was er nog veel samenhorigheid, werd er geklapt voor de zorg en had je de indruk dat mensen het probleem veel serieuzer namen. Die samenhorigheid in de samenleving is er minder, maar de collega’s vinden wel steun bij elkaar. “Hoe we het gaan volhouden, ik vraag het me ook af. Ik moet wel zeggen dat het ziekenhuis snel schakelt, en dat we veel steun krijgen van andere diensten. Het is ook waanzin waar de verpleegkundigen de moed blijven halen om door te gaan.”

Meest gelezen