Goele Bormans

Voorstelling voor kinderen in openlucht in Edegem gaat door, ondanks verstrenging coronamaatregelen

In Edegem mag een voorstelling voor kinderen toch doorgaan, ondanks de verstrengingen van de coronamaatregelen.  Culturele evenementen zijn sinds middernacht verboden. “Dit is geen culturele voorstelling, maar buitenrecreatie zoals parken en speeltuinen. Die zijn nog open. De kinderen blijven in bubbels en er zal geen interactie zijn met de acteurs”, zegt burgemeester van Edegem, Koen Metsu (N-VA).

Sinds middernacht zijn in Vlaanderen strengere coronamaatregelen ingegaan. Zwembaden, fitnessclubs en cultuurhuizen zijn dicht. En ook cultuurvoorstellingen mogen niet meer. Maar in het Fort Vijf in Edegem mag een voorstelling voor kinderen toch nog doorgaan.

Coronaproof

Het Land zonder Lach is een Halloween-verhaal dat wordt uitgebeeld door zo’n vijf acteurs die elk apart op grote afstand van elkaar en in openlucht een verhaal vertellen. Ondanks dat het om een voorstelling met acteurs gaat, is het volgens Koen Metsu, de burgemeester van Edegem (N-VA), geen cultureel evenement. “Het is meer buitenrecreatie, zoals pretparken en speeltuinen. Die zijn ook nog open”, aldus Metsu.

“Bovendien verloopt alles coronaproof. De kinderen zullen niet in interactie gaan met de acteurs. Per tijdslot mogen er 20 mensen de wandeling doen. Ze wandelen elk in hun eigen bubbel, met maximaal vier volwassenen en iedereen blijft op een veilige afstand van elkaar.”

Het wordt donker en koud. Ik hou mijn hart vast voor de komende maanden voor wat de mentale gezondheid van de mensen betreft

Koen Metsu, burgemeester Edegem (N-VA)

Volgens Metsu is het belangrijk dat de voorstelling doorgaat. “Ik denk dat de bezoekers hier deugd van zullen hebben. Het wordt donker en koud. Ik hou mijn hart vast de komende maanden voor wat de mentale gezondheid van mensen betreft.”

Randall Van Duytekom, zaakvoerder van De Proefkonijnen, vindt dat coronaveilige initiatieven in de buitenlucht meer aangemoedigd moeten worden. "We willen dat er net meer voorstellingen in de buitenlucht georganiseerd worden, in plaats van dat mensen samen binnenhokken. Als mensen nergens naartoe kunnen en nergens hun hart kunnen ophalen, dan gaan ze hun voeten vegen aan de maatregelen. Voor veel mensen is onze voorstelling het enige lichtpuntje."

Meest gelezen